To je najboljša čokoladna torta, ki bo navdušila vse vaše goste.
Najboljša čokoladna torta prihaja s Švedske, kjer tradicionalno sladico poznajo pod imenom kladdkaka. Njen zapečen biskvit in sočna, skoraj tekoča, notranjost pa navdušujeta ljubitelje sladkega širom sveta. Je enostavna za pripravo, peče pa se le nekaj deset minut. Zaradi svoje enostavnosti je kot nalašč za zimske ali jesenske večere, sploh če vas presenetijo nenapovedani gostje. In namig: pojejte jo še toplo.
Švedska čokoladna torta
Sestavine
- 135 g masla
- 55 g kakava v prahu
- 350 g sladkorja
- 2 čajni žlički vanilin sladkorja
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 130 g navadne moke
- 3 jajca
- ščepec soli
Navodila
- Pečico segrejete na 180 stopinj. Model namažete z maslom in pomokate.
- V kozici na majhnem ognju stopite maslo. Odstavite z ognja in vmešajte ostale sestavine. Mešajte z roko, dokler grudice ne izginejo in dobite enotno zmes.
- Zmes vlijete v pomaščen tortni pekač in pečete 35 minut. Po 20 minutah preverite, če se torta peče pravilno. Po tradiciji mora imeti na zunaj obliko biskvita, znotraj pa mora biti sočna in skoraj tekoča. To lahko preverite tako, da jo primete z obema rokama in jo nežno zibate levo in desno po zraku.
- Pustite, da se torta nekoliko ohladi v pekaču, nato pa jo preložite na servirni krožnik.
- Izdatno jo potresete s sladkorjem v prahu in postrežete še toplo.