Narobe obrnjena mandarinova torta je idealna v jesenskih dneh, ko so že hladni večeri in potrebujete nekaj sladkega.
Vsebuje sladkor, kislost mandarin pa bo pomagala, da ne bo presladka, čudovito karamelizirane mandarine pa vas bodo navdušile in poskrbele, da ne boste ostali samo pri enem kosu.
Priprava je povsem enostavna, rezultat pa bo popoln.
Torta z mandarinami
Sestavine
- 6-8 mandarin
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1/3 skodelice rastlinskega olja
- 1 skodelica sladkorja
- 1 skodelica mleka
- 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
- 1 2/3 skodelice moke
- 2 žlički pecilnega praška
- ščepec soli
- marmelada
Navodila
- Okrogel pekač namažemo z maslom in rahlo potresemo s sladkorjem. Na dno posode položimo rezine mandarin.
- Zmešamo mleko, kis, vanilijo in olje.
- V posodi za mešanje zmešamo moko, sladkor, sol in pecilni prašek. Dodamo mokre sestavine (točka 2) k suhim sestavinam in mešamo, dokler se ne povežejo.
- Zmes vlijemo na mandarine in pečemo 25-30 minut na 180 stopinjah.
- Ko je kolač pripravljen, ga pustimo, da se ohladi približno 10 minut, nato ga obrnemo na glavo in prelijemo s stopljeno marmelado.
- Namesto z marmelado lahko, če imate malo več potrpljenja in časa, torto prelijete s pomarančno glazuro: zmešajte 2 skodelici sladkorja, 2 žlici masla, 4 čajne žličke pomarančnega soka in ½ čajne žličke pomarančne lupinice. Prelijete čez ohlajeno torto.