Špageti carbonara so italijanska specialiteta in tokrat vam prinašamo vegansko razločico brez jajc, sira in slanine. Veganski špageti carbonara!
So špageti carbonara lahko tudi veganski? Če sodelujete v Veganuary, s tem, da ste prevzeli veganski način prehranjevanja, potem vam bo recept veganski špageti carbonara pisan na kožo. Glavne sestavine carbonare so sicer testenine, jajca, sušena svinjska slanina, imenovana guanciale, in trdi sir pecorino. Med navedenimi izdelki pa je kar nekaj takih, ki jih vegani ne uživajo. Kljub temu pa si lahko sami z nekaj iznajdlivosti pripravijo okusno različico italijanske specialitete.
Veganski špageti carbonara
Sestavine
- 250 g trdega tofuja
- 3 žlice jabolčnega kisa
- 2 žlici sojine omake
- žlica javorjevega ali agavinega sirupa
- čajna žlička tekočega dima
- ½ čajne žličke dimljene paprike v prahu
- ½ čajne žličke kumine
- 180 ml vode
- 50 g indijskih oreščkov
- 2 žlici prehranskega kvasa
- 400 g špagetov
- veganski parmezan
- črna sol
Navodila
- Večer prej pripravite omako. Indijske oreščke večer pred pripravo jedi namočite v vodi, da se zmehčajo.
- Naslednji dan oreščke odcedite in zmešamo z vodo, prehranskim kvasom, malo soli in popra. Zmes zmiksate v blenderju, da dobite gladko omako brez grudic.
- Potem se lotite tofu slanine. Tofu narežite na majhne kocke in ga marinirajte v marinadi iz jabolčnega kisa, sojine omake, javorjevega sirupa, tekočega dima, dimljene paprike, kumine, soli in popra. Tofu postavite v marinado za vsaj 15 minut.
- V ponvi segrejete olje, na katerem popečete koščke tofuja skupaj z marinado, v kateri so bili. Tofu pečete približno 8 do 10 minut, dokler ne postane hrustljav.
- Špagete skuhate v slani vodi po navodilih na embalaži, da so al dente.
- Špagete odcedite, vrnete v lonec, v katerem ste jih kuhali, in zmešate s smetanovo omako, naribanim veganskim parmezanom in nekaj vode. Vse dobro premešate in začinite s črno soljo.
- Vegansko carbonaro postrezite s kockami pečenega tofuja in ekstra veganskim parmezanom.