fbpx

Recept za izpolnjujoče življenje – ni poroka, temveč prijateljstvo!

Foto: envato

Prijateljstvo je tisto, kar vas naredi bolj izpolnjene, zadovoljne. Precej bolj kot zakon, kažejo zadnji rezultati raziskav.

Prijateljstvo ali poroka? Kaj šteje več, ko je govora o sreči? V začetku 2023 je raziskovalni center Pew na reprezentativnem vzorcu odraslih izvedel raziskavo o tem, kaj bi bilo za izpolnjujoče življenje bistvenega pomena. Udeleženci so morali navesti pomembnost 5 dejavnikov: biti poročen, imeti otroke, imeti tesne prijatelje, imeti službo ali kariero, v kateri so uživali, in imeti veliko denarja.

Prijateljstvo najvišje, poroka najnižje

Le 23 odstotkov anketirancev je dejalo, da je poroka bodisi zelo pomembna ali izjemno pomembna za izpolnjujoče življenje. To je bil najnižji odstotek od vseh petih kategorij. Prav tako so dokaj nizko uvrstili tudi velike količine denarja in otroke. Le 24 odstotkov jih je menilo, da je imeti veliko denarja zelo ali izjemno pomembno za izpolnjujoče življenje. Le 26 odstotkov pa jih je menilo to za otroke. Po drugi strani pa je kar 61 odstotkov odraslih navedlo, da je zanje najbolj pomembno imeti tesne prijatelje.

Foto: Unsplash/Omar Lopez

A tudi prijatelji niso zasedli prvega mesta. Ključ številka ena do izpolnjenega življenja je bilo namreč delo oz. kariera, ki nam je v veselje in v katerem uživaš. Več kot 7 od 10 (71 odstotkov) jih je namreč dejalo, da je to zelo ali izjemno pomembno za izpolnjujoče življenje. Tu pa ne gre le za denar, ki ga prinaša zaposlitev.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.