fbpx

Kako se s partnerjem pogovoriti o naslednjem koraku v zvezi: skupni dom, poroka ali otrok?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Če ste v srečnem in resnem odnosu, je povsem normalno, da razmišljate o naslednjih korakih vajine zveze. Mednje spadajo skupno bivanje, poroka, otroci..., nujno pa je, da sta glede tako pomembnih odločitev s partnerjem usklajena in iskrena drug do drugega. Ker takih pogovorov ni začeti najlažje, smo za vas pripravili 5 korakov, kako se s partnerjem pogovoriti o naslednjem koraku v zvezi.

1. Bodite iskreni

Misel na pogovore o naslednjih korakih v zvezi vas lahko napolni z nervozo, sploh če vas skrbi, da s partnerjem nimata podobnih želja. Vendar pa se morate zavedati, da je iskrenost nujna: partner vam namreč misli ne more brati, in če boste pustili, da zveza poteka drugače, kot bi si to želeli, boste do njega kmalu začeli čutiti zamere.
Zato bodite iskreni in dajte partnerju jasno vedeti, kaj pričakujete od zveze. Seveda to ne pomeni, da ne smete biti odprti za njegove, morda nekoliko drugačne ideje– nujno je le, da se po odločitvi nobeden od vaju ne počuti, kot da se je odpovedal stvari, ki ima zanj ogromen pomen.

Drug do drugega bodita iskrena Foto: Scott Webb / Pexels

2. Izogibajte se črno-belih pogledov

Preden se pogovora lotite, je pomembno, da pri sebi razčistite, da tako pomembne odločitve niso črno-bele in da pojma “prav” in “narobe” ne obstajata. Da, nesmiselno bi bilo, da bi se partnerju popolnoma prilagodili, vendar pa je včasih na situacijo dobro pogledati iz nekoliko drugačnega zornega kota.
Pazite tudi, da pogovor ne bo bolj podoben “boju” kot spoštljivi komunikaciji– vaš cilj ni, da zmagate, temveč da s partnerjem najdeta skupni jezik.

3. Ne izgubite fokusa

Še prehitro se lahko zgodi, da pogovor preide na povsem drugo temo in da na koncu ugotovite, da dogovora še zdaleč nista dosegla. Zato je pomembno, da obdržite fokus ter da ste pripravljeni, če opazite, da sta se od glavne teme oddaljila, narediti korak nazaj in se osredotočiti na tisto, kar je zares pomembno.
Izogibajte se tudi omenjanju starih zamer, na katere se boste morda spomnili ob morebitnem nestrinjanju– le-te vama do skupne odločitve ne bodo pomagale.

V mislih imejte to, kar je zares pomembno Foto: Athena / Pexels

4. Partnerja pozorno poslušajte

V zdravi svezi sta partnerja enakopravna, zato je pomembno, da ste partnerjevemu mnenju pripravljeni prisluhniti. Ne le, da se boste na tak način izognili zameram v prihodnosti, ampak vam bo tudi postalo jasno, kako na napredek vajine zveze gleda on in kakšni so njegovi razlogi.
Če vaš partner glede naslednjega koraka izrazi skrbi, jih nikar ne ignorirajte, tudi če jih sami ne občutite. S pozornim poslušanjem boste partnerju tudi dali vedeti, da ga spoštujete in cenite.

5. Vzemite si čas za premislek

Ko s pogovorom zaključita, predlagamo, da si vsak od vaju vzame nekaj časa zase in premisli, kako se počuti in kaj namerava storiti. Ne le, da bo to preprečilo impulzivna dejanja, pač pa boste tudi poskrbeli, da bo vaša odločitev dobro premišljena.
Če pogovor ni vodil do jasnega zaključka, si nikar ne očitajte. Povsem normalno je, da je za tako pomembne odločitve potrebno več časa in komunikacije.
Kaj pa, če ste ugotovili, da se vajini pogledi na prihodnost povsem razlikujejo? Tudi v tem primeru predlagamo, da si vzamete čas in svoj naslednji korak dobro premislite. Le vi namreč veste, kateri del razmerja ima za vas glavni pomen in kateremu ste se pripravljeni odpovedati oz. še nekaj časa počakati. Škoda bi bilo, da bi zvezo zapustili zaradi nečesa, kar za vas ne igra pomembne vloge, hkrati pa si tudi ne zaslužite, da ostajate v odnosu, ki vam ne bo omogočil prihodnosti, ki si jo želite.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!