fbpx

5 navad, ki bodo takoj izboljšale vašo koncentracijo

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Vsi se lahko strinjamo, da je zmožnost fokusa ena tistih sposobnosti, ki so v sodobnem svetu zelo pomembne. Vendar pa naj vas ne skrbi- če se soočate s težavami na področju koncentracije, še zdaleč niste edini in tudi obupati nikakor ne smete. Za vas smo pripravili seznam 5 navad, ki bodo takoj izboljšale vašo koncentracijo.

1. Poskrbite za dovoljšen in kvaliteten spanec

Če se vam je že zgodilo, da ste noč preživeli ob delu ali pa kar niste in niste mogli zaspati, ste gotovo opazili, da ste se naslednji dan skoncentrirali težje. Tako je zato, ker spanec našim možganom omogoča regeneracijo, ki je za sposobnost fokusa nujna.
Zato se potrudite, da boste vsako noč prejeli 8 ur spanca in da bo vaš spanec kvaliteten – to boste najlažje dosegli z urejeno večerno rutino.

Kvaliteten spanec je za sposobnost fokusa nujen Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

2. Omejite rabo socialnih omrežij

V sdobnem svetu si življenje brez socialnih omrežij težko predstavljamo. In čeprav so lahko koristna, ima prekomerna raba na vašo koncentracijo lahko izredno škodljive učinke. Socialna omrežja so namreč polna videov in reklam, ki takoj pritegnejo našo pozornost, trajajo pa le nekaj sekund, kar povzroči, da se naši možgani navadijo na kratkotrajen fokus. Prav tako se boste težko skoncentrirali na delo, če konstantno preverjate najnovejše objave.
Zato predlagamo, da rabo socialnih omrežij omejite. Vsak dan si določite točen čas, ko boste telefon uporabljali s tem namenom, ko pa opravljate delo oz. se učite, napravo umaknite.

3. Meditirajte

Poleg socialnih omrežij boste v sodobnem svetu naleteli tudi na kopico drugih motenj. Če le-tem dodamo še vsakodnevne skrbi, bomo ugotovili, da ni nobeno presenečenje, da se večina ljudi srečuje s težavami s koncentracijo.
Zato predlagamo, da poskusite z meditacijo. Le-ta vam bo pomagala, da se pomirite in osredotočite na trenutek tukaj in zdaj. Na internetu lahko najdete več različnih vrst meditacije, med katerimi boste gotovo naleteli na tako, ki vam bo ustrezala.

4. Trenirajte svoje možgane

Tako kot mišice tudi možgani potrebujejo trening. In le-tega bodo najlažje prejeli preko najrazličnejših miselnih ugank. Izbire je veliko, med najbolj priljubljene pa spadajo križanke, suduku, scrabble in rubikova kocka. Prav tako so koristne besedne igre, ki se jih lahko igrate s prijatelji ali družinskimi člani: predlagamo igro, pri kateri nekdo določi črko, ostali pa poiščejo ime, mesto, državo, žival, rastlino in predmet, ki se s to črko začne.
Vaše miselne sposonosti lahko izboljša tudi čedalje bolj priljubljena besedna igra Wordle .

5. Poskrbite za rekreacijo

Ne ustavite se pri treningu možganov: tudi telesna vadba ima na sposobnost koncentracije izjemno pozitiven vpliv. Tako je zato, ker izboljša pretok krvi v možgane, kar povzroči, da funkcionirajo bolje. Telesna vadba poskrbi tudi za sproščanje dopamina oz. hormona sreče, ki vas bo napolnil z večjo motivacijo za nove izzive.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!