Restaurant Day ali Dan restavracije je praznik hrane, ki ga prostovoljno soustvarja na tisoče ljudi po svetu, ki tako organizirajo kot obiskujejo enodnevne restavracije. Globalni dogodek, ki poteka štirikrat letno, ljudi spodbuja, da kot ljubiteljski kuharji za en dan prostovoljno odprejo svojo restavracijo, kavarno, organizirajo piknik itd.
Tokrat bo v Sloveniji že sedmič potekal Restaurant Day, in sicer 21. maja 2016. Globalni festival dovoljuje, da lahko res čisto vsak odpre restavracijo, kavarno, slaščičarno itd., vse, kar potrebuje, pa so motivacija, ljubezen do kulinarike in to, da dogodek prijavi na zemljevidu spletne strani Restaurant Day. Vsak si kroji svoj Restaurant Day oz. Dan restavracij.
PREBERITE ŠE: Food Revolution Day 2016: kaj jemo in od kod hrana izvira
Vsakič se zbere več tako tistih, ki “odprejo” restavracijo, kot tistih na drugi strani, ki z veseljem pokušajo kulinarične kreacije ljubiteljskih kuharjev. Zaenkrat so znane tri enodnevne “restavracije”, in sicer Restaurant Day z Ljubljanskim loncem, Restaurant Day v Knjižnici REČI in Restaurant Day v Cerknici. Pričakujemo lahko, da se bo na zemljevidu pojavila še kakšna restavracija, saj se jih večina označi nekaj dni pred festivalom. Vsaka restavracija ima svoje posebnosti, zato lahko vsak ljubitelj kulinarike najde dogodek zase.
Več informacij:
ljubljanskilonec.si in restaurantday.org