Najhitrejši avtomobil na svetu – Rimac Nevera: božanska moč sredozemske nevihte

Rimac Nevera je hrvaški najhitrejši avtomobil na svetu!

Foto: Rimac

Rimac Automobili nam je pred malo več kot tremi leti predstavil električni koncept C_Two. Izpopolnjevali so ga vse do danes, ko so nam končno razkrili dokončano različico, Rimac Nevero. Najhitrejši produkcijski avtomobil na svetu!

Produkcijska različica konceptnega C_Two je dobila privlačnejše ime. Rimac Nevera je namreč dobila svoje ime po mediteranski nevihti. V primerjavi s konceptom je bila Nevera deležna kar nekaj sprememb, le te pa so privedle do 34% izboljšanja na področju aerodinamike. Pri izbiri voznega načina ″Low Drag″, se bo količnik zračnega upora spustil na vsega 0,30, ko pa izberemo vozni način ″High Downforce″, se bo sila ki pritiska avtomobil k tlom, zvišala za vrtoglavih 326%. Rahlo spremenjeno zunanje oblikovanje Nevere je privedlo do boljšega hlajenja zavor in pogonskega sklopa.

Rimac Nevera ima v kraljestvu hiperavtomobilov že nekaj konkurentov, kljub temu pa so njene številke naravnost osupljive. Štirje elektromotorji zmorejo ogromnih 1.408 kW (1.914 konjskih moči) in kar 2.360 Nm navora. Električni športnik potrebuje za pospeševanje od 0 do 100 km/h le 1,97 sekunde, a le če smo na dobro oprijemljivi podlagi. Kakorkoli že, govorimo o izredno hitrem avtomobilu, ki preneha pospeševati šele pri 412 km/h. Nevera ima na voljo baterijo s kapaciteto 120 kWh, ki naj bi shranila dovolj energije za do 550 km dolgo pot. Baterija se bo pri priganjanju Nevere izpraznila občutno hitreje, bo pa zavoljo hitrega polnjenja, z zmogljivostjo 500 kW, napolnjena (od 0 do 80%) v zgolj 22 minutah. Kljub veliki bateriji, ostaja teža na zgolj 2.150 kilogramih.

Rimac Nevera

Velika moč seveda zahteva velike zavore. Le te so karbon-keramične, ki delujejo v kombinaciji s trenutno najbolj učinkovitim regenerativnim zaviranjem. Na voljo bo zgolj 150 enot Nevere, za posamezno pa je potrebno odšteti 2 milijona evrov. Prav vsakega izmed njih bo osebno predal ustanovitelj podjetja Mate Rimac, stranke pa bodo lahko izbirale med različicami GT, Signature, Timeless in Bespoke Edition, ki nudi še večji nivo personalizacije. Pri Rimacu celo trdijo, da bo vsaka Nevera unikatna in da si niti dve ne bosta enaki.

Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Foto: Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera
Rimac Nevera

Dodatne Informacije

rimac-automobili.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!