fbpx

Rože so gurmanski trend v kulinariki: 15 užitnih cvetlic, ki jih ne le gledaš, ampak tudi ješ

Gurmanski vrt z vonjem po prihodnosti.

Foto: AI

Ste tudi vi med tistimi, ki so na vrtu posadili baziliko, peteršilj in meto, nato pa z užitkom delali zeliščno maslo in zeliščne kruhke? Super, ampak… ste vedeli, da lahko prav tako posadite cvetje in z njim ne le okrasite krožnik, temveč dejansko ustvarite izjemno aromatične, okusne in barvite jedi? Užitne rože niso zgolj trend, ampak prava kulinarična renesansa, ki jo na skrivaj že obožujejo najboljši chefi sveta.

Če mislite, da so rože le za v vazo ali Instagram, pomislite še enkrat. Nekatere izmed njih lahko uporabite kot pikantno začimbo, aromatičen dodatek ali celo glavno zvezdo jedi. Poleg tega pa z njimi tudi vizualno popestrite vsak obrok – ker priznajte, jemo tudi z očmi. Spodaj vas čaka seznam 15 užitnih rož, ki jih brez težav posadite na domačem vrtu, z njimi ustvarite barvite jedi in hkrati postanete zvezda vsake večerje.

Vrtnica

Elegantna in dišeča, z rahlo pikantnim, cvetličnim okusom. Idealna za sirupe, čaje, želeje ali celo kot sladek okras tort in sladic. Rožna voda? Obvezen kulinarični trik za ljubitelje arabske kuhinje.

Foto: envato

Ognjič

Cvetlica, ki ne le zdravi, ampak tudi navduši s svojo barvo in okusom. Rahlo pikanten ton, ki spominja na žafran – zato je ognjič idealen za rižote, testenine in maslene omake.

Foto: envato

Dnevna lilija

Presenetljivo okusna! Popki so odlični panirani, cvetni listi pa v solatah ali wok jedeh. Okus? Rahlo grahast s ščepcem sladkobe.

Foto: envato

Bučni cvet

Zvezda med užitnimi cvetovi. Polnjeni z rikoto, ocvrti ali preprosto pečeni – nežni in rahlo oreškasti. Pravi poletni luksuz.

Foto: envato

Sončnica

Ne le semena – tudi mladi cvetovi in popki so užitni. Imajo orehast, rahlo pikanten okus, ki obogati solate in jedi na žaru.

Foto: envato

Bezeg

Cvetovi s prefinjeno, sladkasto aromo, ki čudovito aromatizira sirupe, želeje ali celo domače vino. Domača romantika v kozarcu!

Foto: envato

Vijolica

Delikatna, z nežnim, skoraj bonbonastim okusom. Kandirane vijolice? Da, prosim! Popestrijo torte, piškote in peneče koktajle.

Foto: envato

Sivka

Njena aroma je močna, a če jo uporabimo z občutkom, ustvari pravo čarovnijo v sladicah, piškotih in celo sladoledu. Tudi limonada jo obožuje.

Foto: envato

Regrat

Popki se marinirajo kot kapre, listi krasijo solate, cvetovi pa so čudovita osnova za vino. In ja, brezplačen je – če imate travnik.

Foto: envato

Kapucinka

Pikantna diva! Okus spominja na drobnjak, barve pa na rajsko ptico. Odlična v solatah ali kot estetski dodatek na krožniku.

Foto: envato

Mačeha

Blaga, dekorativna in vsestranska. Popolna za sladice, ledene kocke, pa tudi za solate, kjer barvna paleta igra glavno vlogo.

Foto: envato

Kamilica

Ne le za čaj – odlična tudi v sladoledu, medu ali piškotih. Rahlo jabolčen okus z blagodejnim učinkom za umirjanje.

Foto: envato

Nagelj

Cvetni listi so rahlo pikantni, okus pa spominja na klinčke. Uporabni v kompotih, sirupih in celo koktajlih za odrasle.

Foto: envato

Dalija

Od gomolja do cvetnega lista – dalija je kulinarična uganka. Okus variira med jabolkom, redkvico in krompirjem. Idealno za eksperimentatorje.

Foto: envato

Žametnica

Citrusna, rahlo grenka nota – idealna za osvežitev jedi. Ampak pozor: uporabljajte le užitno sorto, saj niso vse marjetice rojene enako!

Foto: envato

Gurmanska prihodnost diši po cvetju! Če želite svoji kuhinji dodati nekaj barve, dišav in – bodimo iskreni – svežega šarma, je čas, da si omislite svoj “flower power” kotiček na vrtu. Ne pozabite – cvetje naj bo ekološko, brez pesticidov in zanesljivega izvora. Ker rože niso več samo za romantiko, temveč tudi za jedilnik!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.