S partnerjem sta si tako podobna, ker sta si v sorodu, pravi znanost

Podobnost med pari lahko izhaja iz daljnih sorodstvenih stvari.

Vi in vaša druga polovica imata prav gotovo veliko skupnega, pravzaprav veliko več, kot si mislita. Gotovo ste že slišali za urbani mit, da si pari sčasoma postajajo vedno bolj podobni (tudi fizično), kajne? No, glede na znanost je ta podobnost z razlogom. In eden od takšnih je tudi ta, da sta s partnerjem pravzaprav v sorodu.

Preden začnete hiperventilirati, dovolite, da vam stvar razložimo.
Nedavna študija, ki so opravili pri PLOS Genetics, je raziskovala, ali se v partnerstvu odločamo za fizično podobne ljudi ali pa nas privlačijo nasprotja. V raziskavi, kjer so primerjali DNK-vzorce partnerjev, so ugotovili, da si pari delijo nezanemarljiv delež genske podobnosti. To je pripeljalo do domneve, da se ljudje odločamo za partnerje, ki z nami delijo enake prednike.

PREBERITE ŠE: Da bi lahko bili srečni, moramo vsakih 5 let menjati partnerja

Podobnost med pari lahko izhaja iz daljnih sorodstvenih vezi.
Podobnost med pari lahko izhaja iz daljnih sorodstvenih vezi.

In zakaj prihaja do tega? V preteklosti so se ljudje večinoma poročali z nekom iz svoje okolice. Ti ljudje so bili pogosto tudi sorodstveno povezani. Ker se je ta vzorec ponavljal skozi daljše obdobje, so imeli ti pari otroke, nato so ti imeli otroke itd.
A ta vzorec je z vsako generacijo manjši, saj se ljudje manj gibljemo doma in iščemo ljubezen na različne načine, kot so na primer družbena omrežja.
Nekoliko nenavadno, a fascinantno, kajne?

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Si alfa osebnost? Če imaš teh 10 lastnosti, si eden izmed njih!