fbpx

S pomočje te optične iluzije boste ugotovili, ali so vaše oči zdrave

Optične iluzije rušijo zakone narave, ob tem pa so tudi namenjene zabavi. Kdo bi si mislil, da vam lahko pomagajo pri odkrivanju novih boleznih. Da, prav ste prebrali!

Predstavljamo vam optično iluzijo, s pomočjo katere boste ugotovili, ali imate težave z vidom. Na vas je le, da si ogledate spodnjo sliko.

Kaj vidite?
Kaj vidite?

Kaj ste opazili na sliki?

  • kup valovitih črt
  • kup diagonalnih črt
  • oboje
  • delfina

Če da ste izbrali tretji odgovor, imate najverjetneje obolenje oči, ki ga v tujini poznajo pod poimenovanjem “curvature blindness”. Če ste na sliki prepoznali delfina, pa vam priporočamo, da takoj obiščete zdravnika.

Ali vam oči služijo dobro?
Ali vam oči služijo dobro?

Predlagamo vam, da svoj pogled usmerite proti črni in beli površini ob kotih slike. Opazili boste, da so sliki pravzaprav  le valovite črte. Nekoliko nenavadno so videti le v sivem polju. Na enak način sliko prepozna večina ljudi, zato se vam za svoje zdravje za zdaj še ni treba bati.

Eksperimentalni psiholog Kohske Takahashi je situacijo razložil z znanstvenega vidika. Po njegovem mnenju človekovi mehanizmi za zaznavanje valovitih in prelomljenih črt med seboj tekmujejo za prevlado. Raziskave so pokazale, da so v vizualnem sistemu običajno dominantne črte z jasno izraženimi robovi. Naši možgani in oči so torej bolj naklonjeni k prepoznavanju kotov.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!