fbpx

Znanost pravi, da nasmeh razkrije več, kot si mislimo

Znanost pravi, da nasmeh razkrije več, kot si mislimo

Intuitivno se nam zdi, da nasmeh pomeni, da je nekdo pač srečen ali pa v najslabšem primeru vsaj zadovoljen. Vendar pa glede na raziskave nasmešek na obrazu lahko pomeni tudi marsikaj drugega. Znanost pravi, da nasmeh razkrije več, kot si mislimo. Kaj točno, pa si preberite v članku.

Znanost pravi, da nasmeh razkrije več, kot si mislimo. Prepričanje, da je nasmeh znak zadovoljstva in sreče, je v določenih konkretnih primerih napačno. Glede na raziskavo, ki so jo izvedli v Brightonu in Sussexu se ljudje velikokrat nasmehnemo bolj zaradi socialnih razlogov. To pomeni, da nasmeha ne sproži občutek zadovoljstva ali srečen dogodek, temveč se nasmehnemo, ker se to od nas pričakuje ali pa ker želimo ugajati ali pa kaj tretjega. V raziskavi je sodelovalo 44 udeležencev, ki so morali rešiti kviz iz geografije.

Se nasmehnemo zgolj takrat, ko smo zadovoljni?
Se nasmehnemo zgolj takrat, ko smo zadovoljni?

Kviz je bil z razlogom zasnovan na tako težavni stopnji, da so udeleženci večinoma odgovarjali napačno. Iz tega lahko sklepamo, da marsikomu kviz ni bil v prav nobeno zadovoljstvo. Po končanem reševanju je sledil intervju z udeleženci, kjer so jih vprašali po počutju med reševanjem, medtem pa so prek enosmernega stekla merili njihovo obrazno mimiko. Rezultati so pokazali, da je bil nasmeh večkrat izzvan kot odgovor na neko specifično socialno situacijo, ne pa kot posledica užitka. Seveda pa obstaja več vrst nasmeškov – takšni, ki si jih nadenemo, ko se veselimo, takšni, ki nas obvarujejo, ko nam je nerodno, takšni, ki na dan privrejo ob najbolj neprimernih trenutkih, in še bi se jih dalo naštevati.

PREBERITE ŠE: Znanstveniki so našli zvrst glasbe, ob kateri boste takoj zaspali

Nasmehnemo se lahko iz kopice razlogov
Nasmehnemo se lahko iz kopice razlogov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sciencedaily.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!