fbpx

Sedem odličnih fantazijskih filmov

Te dni je v kinematografe prispela težko pričakovana adaptacija Temnega stolpa (The Dark Tower), epske fantazijske serije knjig slavnega pisatelja Stephena Kinga.

Ob tej priložnosti smo se ozrli k ostalim predstavnikom tega žanra in izpostavili tistih sedem, ki si jih je definitivno vredno ogledati.

1. Trilogija Gospodar prstanov (Lord of the Rings)

Najverjetneje najslavnejša fantazijska serija filmov in knjig. Tu smo malce goljufali in združili vse tri filme, saj če si boste ogledali prvega, si boste najverjetneje tudi ostala dva. O kakovosti filmov priča tudi dejstvo, da je zadnji del Kraljeva vrnitev (Return of the King, 2003) rekorder po prejetih oskarjih.

2. The Princess Bride (1987)

Dedek sedi ob postelji bolnega vnuka in mu bere pravljico, ki se dogaja za devetimi gorami in devetimi morji in vključuje kralje in kraljice, lepe princese in zlobne prince, čarovnike, velikane, pirate in mečevalce, pa seveda srečen konec.

3. Labirint (Labyrinth, 1986)

16-letno dekle ima trinajst ur časa, da reši uganko labirinta in s tem tudi svojega mlajšega brata, potem ko si je zaželela, da ga ugrabi zlobni kralj Jareth, in je bila njena želja uresničena. Bonus: v vlogi Jaretha nastopa žal že pokojni David Bowie.

4. Favnov labirint (El laberinto del fauno, 2006)

V času krutega fašističnega režima v Španiji se mama deklice Ofelije poroči s sadističnim generalom Vidalom. Ta ju odpelje na oddaljeno postojanko, kjer začne neizprosno zatirati upornike. Med tem Ofelija v gozdovih odkrije neverjeten čarobni svet, poln nadnaravnih fantazijskih bitij in velikih pustolovščin, ki pa so na nek način tudi ogledalo krutega vsakdana, s katerim je soočena v realnem življenju.

5. Vrbji škrat (Willow, 1988)

Film, posnet po zgodbi ustvarjalca Vojne zvezd Georgea Lucasa, pripoveduje zgodbo kmeta, ki je osrednji junak zgodbe, saj mora zaščititi otroka pred zlobno kraljico, ki želi zavladati svetu.

6. Excalibur – Meč kralja Arturja (Excalibur, 1981)

Različic arturijanske pripovedi le bilo že ogromno, dve smo dobili tudi letos (Kralj Artur: Legenda o meču, Transformerji: Zadnji vitez), toda za eno od boljših velja Excalibur – Meč kralja Arturja, ki je klasičen pogled na legendarno zgodbo. V njej mora čarovnik Merlin pomagati Arthurju Pendragonu pri združitvi Britancev okoli okrogle mize Kamelota, saj temne sile grozijo, da ga bodo uničile.

7. Serija filmov o Harryju Potterju

Še ena modernejših adaptacij knjižnih uspešnic, ki ima še vedno ogromno oboževalcev po vsem svetu. Serija osmih filmov spremlja mladega čarovnika Harryja Potterja, ki mora dokazati svoj talent in pri tem tudi premagati zlobnega Voldermorta. Vsi oboževalci pa bodo v prihodnjih letih prišli na svoj račun s predzgodbo Magične živali.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.