fbpx

Singapur: mestna državica, kjer okusite blišč Azije

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Singapur je simbol za razkošje in bogastvo, zato ne čudi, da velja za eno dražjih mest na svetu. Poleg debelih denarnic pa se je Singapurja prijela še kopic drugih pridevnikov, saj slovi po izjemni čistoči in neverjetni paleti zabave.

Celotno mesto je zabaviščni park v malem, ki je nadvse priljubljeno med vplivneži na Instagramu, tudi zaradi kopice dih jemajočih znamenitosti. Mesto levov se lahko pohvali z največjih strešnim prelivnim bazenom v razkošnem kompleksu Marina Bay Sands in prvim safari parkom za nočne živali. Občudovali boste lahko najbolj neverjetne vrtove in impresivno arhitekturo ali pa se podali v gnečo nakupovalnih ulic. Atrakcije za sodobne popotnike pa se prepletajo s stoletja starimi templji in izjemno okusno kulinariko.

Kdaj v Singapur?

Zaradi svoje mile klime je Singapur na seznamu popotnikov vse leto. Najboljši čas za obisk pa je brez dvoma med decembrom in junijem, ko nastopi suha sezona z veliko sonca.

Foto: Unsplash/Gna Ignacio

Singapur: Kaj si ogledati?

Že ob začetku velja opozoriti, da bomo našteli le nekaj najbolj prepoznavnih ali nenavadnih znamenitosti. Ko pa boste mesto resnično obiskali, boste odkrili, da smo mu s tem naredili veliko krivico, a prostora za vse vendarle ni. Prva znamenitost vas pričaka že na letališču, ki je pravi arhitekturni čudež v malem. Letališče Jewel Changi ni običajno letališče, saj je obenem tudi nakupovalno središče s kopico restavracij, ustvarjeno v duhu zelenja in džungle. Je delo arhitekta Mosheja Safidie, vrhunec pa prostor doseže pri t.i. Rain Vortex, sedem nadstropij visokem slapu z notranjim tropskim gozdom. Nič čudnega, da večina letalskih družb omogoča, da check in opravite kar 24 ur prej ter čas nato izkoristite med odkrivanjem magičnega letališča.

Oaza zelenja so tudi Gardens By the Bay, naravni park, ki na kreativen način predstavlja vrste rastlinja in zelenja. Omenimo še sprehajališče na vrhu vrtov in notranji, skoraj 35 metrski slap. Če ste ljubitelj rastlinskih vrst, vam predlagamo še obisk botaničnega vrta, ki si spada med Unesco svetovno dediščino. Vredna obiska je tudi Narodna galerija z več kot 9,000 umetniškimi deli. Nahaja se v prostorih mestne hiše in nekdanjega sodišča, za njeno obiskovanje pa si večina turiste vzame kar cel dan.

Foto: Unsplash/Isaac Matthew

Impresivno zgodovino Pernikancev lahko občudujete v zasebnem muzeju Alvina Yappa, ki je v svojem življenju zbral več kot 1,500 predmetov tovrstne kulture.  Singapur ima tudi svojo bolj hipstersko plat, to je mogoče občudovati v mestnem predelu Kampong Glam z nekonvencionalno sodobno umetnostjo in arabskimi spominki. Predel v katerem biva islamsko prebivalstvo, se je v zadnjih desetletjih močno spremenil in se lepo spojil s sodobnim izgledom mesta.

Sodobnost je brez dvoma pojem, ki lepo opisuje Marina Bay Sands, velikanski prelivni bazen na strehi, ki je prava ikona Instagrama. To je shajališče bogatih Singapurčanov in turistov z debelimi denarnicami, ki se razvajajo v restavraciji z Michelinovo zvezdico. V sklopu kompleksa so še kazino, nakupovalni center, ArtScience muzej in hotel. Če želite pobegniti iz mesta pa obiščite otok Pulau Ubin, ki je bil nekdaj izkopališče granita, danes pa domačini tam živijo na star, tradicionalen način. Stopite torej v časovni stroj in se prepričajte, kakšno je bilo življenje v Singapurju leta nazaj.

Foto: Unsplash/Will Truettner

Kako raziskovati Singapur?

Zaradi odličnega javnega transporta, je raziskovanje Singapurja mala malica. Največja pridobitev je brez dvoma metro, ki je učinkovit in čist, zaradi česar je nadvse priljubljen med prebivalci ter turisti. Pohvali se lahko z več kot 130 postajami, obratuje pa od zgodnjih jutranjih ur do polnoči. Ob prometni konici metroji obratujejo na dve do tri minute. Če bi si radi ogledali, kje potujete in vas ne zanima le cilj, temveč tudi pot, potem bo avtobus prava izbira za vas. Avtobusni sistem slovi po čistih avtobusih in točnosti, z njim pa je mogoče doseči vsak košček otoka.

Koliko stane letalska karta za Singapur?

Z AirFrance lahko iz Ljubljane v Singapur poletite že za manj kot 400 evrov. Letalske vozovnice z enim prestopom na poti so na voljo za obdobje od začetka aprila do konca maja 2022, v ceno pa je vključena ročna prtljaga. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Lily Banse

Singapur: Covid-19 omejitve

Singapur velja za dokaj strogo državo, kar se ukrepov tiče. Dlje časa so bile znamenitosti tudi zaprte, turisti pa ne preveč dobrodošli. Sedaj je državica spet odprta, z visokim deležem precepljenih prebivalcev. Veljajo strogi ukrepi za zajezitev virusa. Vstop v državo je dovoljen le cepljenim, tem pa je potrebno pred prihodom izpolniti tudi zdravstveni obrazec na spletu. Vsi morajo pred prihodom narediti še PCR ali HAT test.  Za vstop v državo je potrebno turistično zavarovanj z najmanjšo vrednostjo 30,000 ameriških dolarjev. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Singapur: cenovno ugodne in dizajnersko dovršene nastanitve

Hmlet Cantonment (SG Clean)

Aparthotel se nahaja na odlični lokaciji, v neposredni bližini mestne galerije in tržnice. Gostom sta na voljo urejen vrt ter skupni prostori za druženje. V sklopu nastanitve je tudi sončna terasa. Sobe so opremljene s klimatskimi napravami, pralnim strojem, kuhinjo in televizorji.

Orchard Grand Court

Le pet minutni sprehod stran od živahne ulice Orchard Road se nahaja aparthotel, ki gostom ponuja tudi koriščenje savne ali fitnesa. Apartmaji so sodobno opremljeni, v vsaki enoti je polno opremljena kuhinja. Gostom nudijo tudi uporabo pralnega in sušilnega stroja. V sklopu aparthotela je tudi restavracija z odlično azijsko in mednarodno kulinariko.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!