Ako správne uvariť vajíčko? Zdá sa to ako ľahká úloha (kto nevie uvariť vajíčko!), no ak k tomu pridáme úlohu nerozbiť škrupinu, veľa ľudí na skúške neuspeje. Mnohým ľuďom sa stáva, že pri varení prasknú vaječné škrupiny, čo je problém najmä počas veľkonočných sviatkov, kedy sa vajíčka varia s úmyslom urobiť z nich palacinky. Preto vám ponúkame metódu, ako zabrániť prasknutiu škrupiny pri varení! Overené, že fungujú!
Ako správne uvariť vajíčko, aby škrupina nepraskla? Mogoče se zdi kuhanje trdega jajca povsem preprosta naloga, a kuhanje jajca ni tako enostavno, kot se zdi na prvi pogled, in marsikatera gospodinja ali gospodinjec je zafrustriran, ker ima jajce na koncu počeno lupino. Če estetski vtis ni pomemben, težave ni, a ko jih kuhate za pirhe, je to težava številka ena, saj je jajce neuporabno! Kako torej preprečiti pokanje jajčne lupine?
ČÍTAJ VIAC: Výroba torty na hrnčiarskom kruhu, ktorá vás očarí
Kako skuhati jajce, da jajčna lupina ne poči?
Za velikonočna jajca uporabite tista jajca, ki ste jih imeli prej že nekaj dni v hladilniku, pred kuhanjem pa pustite, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Naslednji nasvet je banalen, a ga marsikdo spregleda. Posodo napolnite z jajci tako, da med njimi ne bo veliko prostora, saj s tem jajca med kuhanjem ne bodo imela prostora za poskakovanje in s tem možnosti, da počijo. Ko ste jih na tesno razporedili, jih prelijete z vodo (jajca naj bodo popolnoma prikrita in naj bodo vsaj tri centimetre nad nivojem vode) ter dodajte jabolčni kis (cca žlička na jajce: to sicer prepreči, da se med kuhanjem ne izlije beljak, če se pojavijo razpoke). Počakajte, da zavre, zmanjšajte ogenj/stopnjo gretja in kuhajte še osem minút. In vaša jajca bodo cela in pripravljena za barvanje.