Máte radi gaštany? Nejedzte len varené a pečené. Gaštany sú výbornou prísadou do mnohých jedál. Z gaštanov sa dá pripraviť koláč, halušky, džem, torta...
Najlepšie recepty s gaštanmi pod eno streho. Po ulicah se že vije značilen vonj po pečenem kostanju, ker pa vemo, da peko in kuhanje kostanja že obvladate (če ne, si preberite prispevek Ako pripravím tie najlepšie gaštany?), vam tokrat predstavljamo recepte, katerih glavna sestavina je kostanj.
ČÍTAJ VIAC: Ako najrýchlejšie pripravíte gaštany?
Zakaj kostanj? Ker je bogat s škrobom in ker je odličen vir vlaknin, vitamina C in mineralov. Več o njegovih pozitivnih učinkih si lahko preberete v prispevku 10 zdravotných výhod gaštanov je dôkazom toho, že nie všetky chutné veci v živote sú nezdravé, o slastnih receptih s kostanjem pa v nadaljevanju.
Najboljši recepti s kostanjem:
Recept – kostanjeva juha
Sestavine za kostanjevo juho:
- 20 g masla
- šalotka
- večja korenina pastinaka
- srednje velika korenina zelene
- 2 stebli zelene
- 2 srednje veliki jabolki
- 300 g kuhanega kostanja
- 1 liter zeleninového vývaru
- soľ
- korenie
- malo sladke smetane
- ščepec muškatnega oreščka
Postopek priprave kostanjeve juhe:
Na drobne kocke narežimo opran in olupljen pastinak, korenino zelene in šalotko ter stebli zelene in olupljeni jabolki. Medtem v loncu razpustimo maslo in dodajmo najprej nasekljano šalotko, pastinak in korenino zelene ter pražimo približno 10 minut. Dodajmo preostalo nasekljano zelenjavo, solimo in popramo ter dodajmo ščepec naribanega muškatnega oreščka. Po približno 10 minutah dodajmo olupljen kostanj in vse skupaj zalijmo z vročo zelenjavno juho. To kuhajmo približno pol ure, da se vsa zelenjava zmehča, nato pa jo zmešajmo s paličnim mešalnikom. Postrezimo z nekaj kapljicami olivnega ali bučnega olja.
Recept - domáci gaštanový džem:
Sestavine za domačo kostanjevo marmelado:
- 1000 g pravých gaštanov
- 500 g hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového prášku
- 200 ml vody (v ktorej sa predtým varili gaštany)
Postup prípravy domáceho gaštanového džemu:
Kostanj olupimo in ga pribl. 15 minut kuhamo v vodi, da postane mehak. Narežemo ga na drobne koščke. V 200 mililitrov vode, v kateri smo kuhali kostanj, zmešamo sladkor, vaniljev prah in kostanj. Zmešamo in zavremo. Na visoki temperaturi kuhamo toliko časa, da marmelada postane mazljiva. Še vročo marmelado vlijemo v sterilizirane kozarce. To storimo tako, da pečico segrejemo na 100 stopinj Celzija in jih vanjo umite postavimo za 15 minut. Po vlaganju kozarce takoj zapremo in pustimo, da se ohladijo na sobni temperaturi. Rok trajanja marmelade je pribl. pol leta. Pa dober tek!
Recept – čokoladna kostanjeva torta brez peke
Ingrediencie na čokoládovo-gaštanovú tortu:
Za polnilo:
- 1 kg gaštanov
- 150 g horkej alebo jedlej čokolády
- 3 lyžice rumu
- 200 ml sladkej smotany
Na dresing:
- 100 g horkej alebo jedlej čokolády
- lyžica masla
Proces výroby čokoládového gaštanového koláča bez pečenia:
Najprej pripravilo polnilo. Kostanje olupimo, tudi notranjo lupinico, in kuhamo v vodi tako dolgo, dokler se ne zmehčajo, kar traja približno pol ure. Nato segrejemo smetano skoraj do vretja in v njej stopimo 150 g jedilne ali temne čokolade. Dodamo še 3 žlice ruma, ki se h kostanju in čokoladi čudovito poda. Maso zmiksamo skupaj s kostanji, pri čemer dobimo teksturo, podobno redkemu pireju. Brez skrbi, masa se bo pozneje strdila. Model za torto obložimo z aluminijasto folijo in vanj vlijemo pridobljeno zmes. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik ali za manj časa v skrinjo. Toliko, da se strdi. Sledi še preliv. Ko se torta strdi, v vodni kopeli stopimo 100 g čokolade in žlico masla. S prelivom prelijemo torto, ko je ta nekoliko ohlajen, torej mlačen in ne vroč. Postavimo nazaj v hladilnik in ponudimo, ko se tudi preliv na torti shladi. Po želji okrasimo. Pa sporočite, kako vam je uspelo. Dober tek!
Recept – italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”
Sestavine za italijanski kostanjev kolač ”castagnaccio”:
- 500 g gaštanovej múky
- 80 g práškového cukru
- 5 lyžíc kokosového tuku
- 1 liter vody
- 50 g píniových orieškov
- 75 g hrozienok (namočených v šťave z polovice pomaranča)
- 2 polievkové lyžice nasekaného rozmarínu
- 1/2 pomaranča
Postopek priprave italijanskega kostanjevega kolača ”castagnaccio”:
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj Celzija in z dvema žlicama kokosove maščobe naoljimo pekač. V večji skledi zmešamo kostanjevo moko in sladkor. Umešamo 3 žlice maščobe in nato med mešanjem počasi dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Zmes vlijemo v pekač in jo potresemo z rozinami (ki smo jih vsaj deset minut namakali v pomarančnem soku), pinjolami in drobno nasekljanim rožmarinom. Pečemo približno 50 minut.
Recept – bučna juha s kostanji
Ingrediencie na tekvicovú polievku s gaštanmi:
- 50 g kokosového masla
- 2 malé cibule
- 850 g tekvice
- 1 l zeleninového polievkového základu
- 300 g ošúpaných uvarených gaštanov
- soľ
- korenie
- muškátový oriešok
- 2 polievkové lyžice smotany
- 1 vrchovatá polievková lyžica smotany na varenie
Navodila za pripravo bučne juhe s kostanji:
Gaštany uvaríme, ochladíme a ošúpeme. Tekvicu očistíme a nakrájame na kocky. Ošúpte a nakrájajte cibuľu. Vo veľkom hrnci rozpustite maslo a orestujte v ňom cibuľu. Pridajte kocky tekvice a miešajte ďalších päť minút. Zalejeme polievkovým základom a varíme, kým tekvica nezmäkne. Pridáme gaštany, okoreníme podľa chuti a všetko spolu rozmixujeme tyčovým mixérom. Do polievky pridáme lyžicu smotany na varenie, premiešame a podávame. Dobrý beh!