Vyhadzujete kôstku z avokáda, keď skončíte s prípravou tohto obľúbeného ovocia? Nerob to! prečo?
Danes se ljudje ukvarjamo z recikliranjem in ponovno uporabo ostankov, kar je odlične način za zmanjšanje naših odpadkov in ohranjanje virov planeta. Toda ena stvar, za katero smo prepričani, da jo večina med vami še vedno zavrže – povsem po nepotrebnem – je koščica avokada.
Avokado velja za enega najbolj čudežnih in zdravih sadežev na zemlji – v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil (vitamine A, B, C, E in K, baker, železo, fosfor, magnezij in kalij) in pa prehranske vlaknine, beljakovine in druge fitokemikalije. Izkazalo pa se je, da je prav njegova koščica najbolj hranljiv del avokada.
Newyorška nutricistka Amy Shapiro je za Denná pošta povedala, da je koščica polna vlaknin in antioksidantov – pravzaprav se v njej skriva približno 70 odstotkov antioksidantov avokada. Poleg tega so vlaknine dobre za prebavo in vam lahko pomagajo, da se dlje časa počutite site. To posredno pomeni, da bi lahko uživanje koščice avokada doprineslo pri manjšem vnosu kalorij in izgubi teže.
Koščica avokada je neužitna, če je toplotno ne obdelamo, zato je nikar ne poskušajte ugrizniti. Raje pečico segrejte na 120 stopinj Celzija in koščico, ki ste jo prej oprali, približno 2 uri pecite na pekaču, obloženem s papirjem za peko. Nato iz nje pripravite múky, ki jo lahko uporabite v smutiju, jogurtu ali ovseni kaši. Ko je koščica mehka, jo preprosto daste v mešalnik in jo zmeljete do te mere, da se spremeni v fino moko.
Še vedno pa lahko koščico avokada tudi rastlina, a boste morali imeti pri tem dobro mero potrpežljivosti. Da bo na drevesu kakšen sadež, boste morali počakati vsaj pet let, uspešnost vzgoje pa je odvisna tudi od tega, ali imate doma rastlinjak ali ne. V nasprotnem primeru so namreč možnosti za gojenje tega drevesa majhne.