Nikoli ne vrzite stran koščice avokada – in to zato!

Zadnjič posodobljeno: :

Ali zavržete koščico avokada, ko končate s pripravo tega priljubljenega sadeža? Tega nikar ne počnite! Zakaj?

Danes se ljudje ukvarjamo z recikliranjem in ponovno uporabo ostankov, kar je odlične način za zmanjšanje naših odpadkov in ohranjanje virov planeta. Toda ena stvar, za katero smo prepričani, da jo večina med vami še vedno zavrže – povsem po nepotrebnem – je koščica avokada.

Avokado velja za enega najbolj čudežnih in zdravih sadežev na zemlji – v večjih količinah vsebuje kar 25 esencialnih hranil (vitamine A, B, C, E in K, baker, železo, fosfor, magnezij in kalij) in pa prehranske vlaknine, beljakovine in druge fitokemikalije. Izkazalo pa se je, da je prav njegova koščica najbolj hranljiv del avokada.

Koščica avokada je najbolj hranljiv del sadeža.

Newyorška nutricistka Amy Shapiro je za Daily Mail povedala, da je koščica polna vlaknin in antioksidantov – pravzaprav se v njej skriva približno 70 odstotkov antioksidantov avokada. Poleg tega so vlaknine dobre za prebavo in vam lahko pomagajo, da se dlje časa počutite site. To posredno pomeni, da bi lahko uživanje koščice avokada doprineslo pri manjšem vnosu kalorij in izgubi teže.

Koščica avokada je neužitna, če je toplotno ne obdelamo, zato je nikar ne poskušajte ugrizniti. Raje pečico segrejte na 120 stopinj Celzija in koščico, ki ste jo prej oprali, približno 2 uri pecite na pekaču, obloženem s papirjem za peko. Nato iz nje pripravite moko, ki jo lahko uporabite v smutiju, jogurtu ali ovseni kaši. Ko je koščica mehka, jo preprosto daste v mešalnik in jo zmeljete do te mere, da se spremeni v fino moko.

Še vedno pa lahko koščico avokada tudi posadite, a boste morali imeti pri tem dobro mero potrpežljivosti. Da bo na drevesu kakšen sadež, boste morali počakati vsaj pet let, uspešnost vzgoje pa je odvisna tudi od tega, ali imate doma rastlinjak ali ne. V nasprotnem primeru so namreč možnosti za gojenje tega drevesa majhne.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
To so živila, zaradi katerih vam bo sladkor v krvi močno narasel