Špenát je známy ako energetická potravina vďaka Popeye, ale je to oveľa viac - je to superpotravina, ktorá sa dá pripraviť tak, aby bola lahodná, o čom vás určite presvedčia aj tieto špenátové recepty.
Recepti s špinačo so lahko superokusni. In tukaj je dokaz!
Smuti za razstrupljanje
Ingrediencie
- 100 g špenátových listov
- 1 banán
- šťava z 1 pomaranča
- šťava z 1 citróna
Príprava
Vse sestavine dobro operite, olupite in narežite na kocke. V mešalniku jih dobro premešajte, prelijte v kozarec in uživajte.
Francoska pita (quiche) s šunko in špinačo
Sestavine za krhko testo testo
- 150 g masla
- 280 g múky
- 2 žlici naribanega parmezana
- soľ
Ingrediencie na náplň
- 600 g špinače
- 250 g prekajene šunke
- 200 g ovčjega sira
- 100g čebule
- 150 ml sladkej smotany
- 2 vajcia
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- muškátový oriešok
- soľ
- korenie
- maslo
Príprava
Testo pripravite tako, da maslo narežete na kocke ter v skledi zgnetete z moko in vodo. Maso začinite s ščepcem soli in naribanim parmezanom ter ustvarite krhko testo. Testo razvaljajte in z njim obložite pekač za pite.
Lotite se priprave nadeva – špinačo operite in osušite, čebulo in šunko narežite na trakove. V ponvi popecite čebulo in ji nato dodajte špinačo. Ko pade skupaj, jo začinite s poprom, soljo in muškatnim oreškom. Odstavite in pustite, da se ohladi.
Ohlajeno maso vrzite v skledo in ji dodajte šunko, ovčji sir, sladko smetano, 2 jajci in 2 žlici drobtin. Pečico segrejte na 200 stopinj in v pekač, ki ste ga poprej obložili s testom, zlijte nadev. Pito pečete približno 45 minut, dokler se ne obarva zlato rumeno.
Losos, polnjen s kremasto špinačo
Ingrediencie
- 4 rezine lososa
- pol skodelice naribane mocarele
- pol skodelice kremastega sira
pol skodelice zamrznjene špinače - 2 polievkové lyžice oleja
- 2 polievkové lyžice masla
- šťava z polovice citróna
- ščepec paprike v prahu, sol, poper in ¼ žlice česna v prahu
Príprava
Lososa začinite s soljo in poprom. V veliki posodi zmešajte skupaj kremasti sir, mocarelo, špinačo, česen v prahu in papriko v prahu.
Z nožem zarežite v rezino lososa tako, da nastane žepek, ki ga nato nadevajte s kremasto maso iz sira.
V ponvi segrejte olje, z lososa odstranite kožo in ga pecite po šest minut na eni strani. Dodajte maslo in limonin sok ter pecite losos, dokler ne postane hrustljav. Postrezite toplo.
Palacinky zo špenátu a matcha
Ingrediencie
- 2 žlici prahu matcha
- 60 g sveže spinače
- 100 ml mlieka
- 200 g múky
- 1 polievková lyžica prášku do pečiva
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- ½ žlice vaniljevega ekstrakta
- 3 vajcia
- 25 g masla
Príprava
Prah matcha, špinačo in mleko zmešajte v mešalniku. V drugi posodi ročno zmešajte moko, pecilni prašek, javorjev sirup, jajca in vaniljev ekstrakt. Masi združite in jih ročno mešajte, dokler ne dobite tekoče mase brez balončkov.
V ponvi stopite mali košček masla, na katerem boste pekli palačinke (na vsaki strani po 3 minute). Jeste jih lahko z dodatki po želji, sicer se s takšnimi palačinkami dobro družijo arašidovo maslo, jogurt ali sirup.