Prečo pesto z cemaža? Pretože je všestranné a liečivé. Môže sa použiť ako omáčka, nátierka alebo korenie. Cemaž je predzvesťou jari, pretože je to prvá divo rastúca rastlina vhodná na konzumáciu na jar, hneď po púpave. Kde zohnať cemaž? V lese, ale pozor, aby ste si ho nepomýlili s listami konvalinky, pretože na rozdiel od cemaža je tento jedovatý.
Čemažev pesto je eno najbolj vsestranskih živil, saj ga lahko uporabimo kot korenie za solate ali juhe, omáčka za testenine ali ga vmešamo v rižoto, lahko pa kot šírenie na svežem ali popečenem kruhu.
ČÍTAJ VIAC: Recept: chutná púpavová polievka

Čemažev pesto je nekaj, kar ne sme manjkati na spomladanskem jedilniku. Zato brž ponj v naravo, kjer vas skoraj zagotovo že čaka v vašem najljubšem gozdičku. Čemaž je namreč ena tistih rastlin, ki med prvimi zeleno obarva gozdnata tla in mu zato upravičeno pravimo znanilec pomladi.
Recept za čemažev pesto:
Sestavine za čemažev pesto:
- 100 g čemaža
- soľ
- 1 dl olivnega olja

Postopek priprave čemaževega pesta:
Sveže nabrane ali nakupljene liste čemaža operemo in (p)osušimo. V mešalniku jih nasekljamo in po okusu dodamo sol. Dodamo olivno olje in premešamo. Mešanico prestavimo v kozarček in hermetično zapremo. Voilà! Čemažev pesto hranimo v temnem in sorazmerno hladnem prostoru.






