Myši resp fritules, ako ich nazývajú na juhu a západe Slovinska, sú lahodnou pochúťkou, ktorá je najobľúbenejšia počas vianočných sviatkov a počas karnevalu. Na to, aby ste si ho užili, však nemusíte navštíviť adventné stánky. Ľahko si ho pripravíte sami za 12 minút.
Miške – fritule veljajo za eno najbolj preprostih, pa vendar tako okusnih slaščic, ki si jih privoščimo v najhladnejših dneh. Tradicionalne miške so pripravljene iz kvašenega testa, kar pomeni, da vam bo recept vzel nekoliko več časa, vendar pa naj vas ne skrbi: obstaja namreč rýchlejšie a jednoduchšie opcija.
O miškah z jogurtom namesto kvasa uporabimo prášok do pečiva, kar pa ne pomeni, da je njihov okus slabši. Marsikdo bi se strinjal, da velja prav nasprotno. In ker vam bo priprava vzela le 12 minút, so odlična izbira za tiste, ki tudi med prazniki bijete bitko s časom.
Miške z jogurtom - fritule
Ingrediencie
- Ingrediencie:
- 210 ml navadnega jogurta
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- citrónová kôra
- 250 g múky
- polovica prášku do pečiva
- približno 1 l olja za cvrtje
- sladkor v prahu (za dekoracijo)
Pokyny
- V posodi zmešajte jogurt, jajce, sladkor in vanilijev sladkor.
- Limonino lupinico naribajte, dodajte zmesi ter premešajte z rokami.
- Zmesi postopoma dodajajte pecilni prašek in mešajte, dokler mešanica ne postane gladka.
- V globoki ponvi segrejte olje, ki mora doseči temperaturo med 160°C in 180°C. Če kuhinjskega termometra nimate, si lahko pomagate tako, da v vroče olje potopite ročaj lesene kuhalnice. Če se okoli ročaja pričnejo delati mehurčki, to pomeni, da je olje dovolj vroče.
- Zmes v ponev dodajte s pomočjo dveh žlic, ki ste jih prej namočili v olje (tako bo zmes lažje zdrsnila z žlice). Z eno žlico zajemite malo mešanice (približna velikost ene miške), z drugo pa miško potopite v olje.
- Miške pecite na srednjem ognju, dokler ne dobijo zlato rumene barve (približno eno minuto na vsaki strani).
- Ko se popečejo, jih položite na peki papir, ki bo vpil odvečno maščobo. Nato jih potresite s sladkorjem v prahu in postrezite. Dober tek!