fbpx

Recept: miške z jogurtom (fritule)

Enostavna zimska poslastica

Foto: Yulia Ilina / Pexels

Miške oz. fritule, kot jim pravijo na jugu in zahodu Slovenije, so okusna poslastica, ki je najbolj priljubljena med božičnimi prazniki in v času pustnega rajanja. Vendar pa vam, da bi se z njo posladkali, ni treba obiskati adventnih stojnic. Na povsem enostaven način jo lahko v le 12 minutah pripravite tudi sami.

Miške – fritule veljajo za eno najbolj preprostih, pa vendar tako okusnih slaščic, ki si jih privoščimo v najhladnejših dneh. Tradicionalne miške so pripravljene iz kvašenega testa, kar pomeni, da vam bo recept vzel nekoliko več časa, vendar pa naj vas ne skrbi: obstaja namreč hitrejša in enostavnejša opcija.

Pri miškah z jogurtom namesto kvasa uporabimo pecilni prašek, kar pa ne pomeni, da je njihov okus slabši. Marsikdo bi se strinjal, da velja prav nasprotno. In ker vam bo priprava vzela le 12 minut, so odlična izbira za tiste, ki tudi med prazniki bijete bitko s časom.

Miške z jogurtom - fritule

  • Obroki: po želji
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine:
  • 210 ml navadnega jogurta
  • 1 jajce
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupina
  • 250 g moke
  • pol pecilnega praška
  • približno 1 l olja za cvrtje
  • sladkor v prahu (za dekoracijo)

Navodila

  1. V posodi zmešajte jogurt, jajce, sladkor in vanilijev sladkor.
  2. Limonino lupinico naribajte, dodajte zmesi ter premešajte z rokami.
  3. Zmesi postopoma dodajajte pecilni prašek in mešajte, dokler mešanica ne postane gladka.
  4. V globoki ponvi segrejte olje, ki mora doseči temperaturo med 160°C in 180°C. Če kuhinjskega termometra nimate, si lahko pomagate tako, da v vroče olje potopite ročaj lesene kuhalnice. Če se okoli ročaja pričnejo delati mehurčki, to pomeni, da je olje dovolj vroče.
  5. Zmes v ponev dodajte s pomočjo dveh žlic, ki ste jih prej namočili v olje (tako bo zmes lažje zdrsnila z žlice). Z eno žlico zajemite malo mešanice (približna velikost ene miške), z drugo pa miško potopite v olje.
  6. Miške pecite na srednjem ognju, dokler ne dobijo zlato rumene barve (približno eno minuto na vsaki strani).
  7. Ko se popečejo, jih položite na peki papir, ki bo vpil odvečno maščobo. Nato jih potresite s sladkorjem v prahu in postrezite. Dober tek!

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!