fbpx

Malta: otok sonca, ki nikoli ne razočara

Foto: Envato

V Sredozemlju, južno od Sicilije, najdete otoček, ki skozi vse leto privablja sonca željne turiste. Malta velja za eno najbolj sončnih destinacij Sredozemlja, saj se ponaša s povprečjem kar 300 sončnih dni na leto.

Vas je vremenska napoved za Malto prepričala? Če še niste prepričani, sončnim žarkom prištejte še bogato kulturno in zgodovinsko dediščino, prekrasno morje in okusno hrano. Mali sredozemski otok namreč kar poka od aktivnosti in znamenitosti, zato zadovolji tako tiste, ki si želijo aktivnega oddiha, kot tudi tiste, ki prisegajo na odkrivanje kulturne dediščine. Malta se namreč ponaša z največjo gostoto zgodovinskih znamenitosti, od najstarejše kamnite arhitekture do rimskih katakomb.

Kdaj na Malto?

Če boste Malto obiskali poleti, boste naleteli na gruče turistov in visoke temperature, pozimi pa vas bosta najverjetneje spremljala veter in nizke temperature. Prav zato se najbolj priporoča obisk ob prijetnih temperaturah vse od aprila do junija, pa tudi septembra in oktobra. Že maja bodo bolj pogumni lahko skočili v morje, to pa ostane prijetno toplo vse do jeseni.

Foto: Unsplash/Ilya Ponomarev

Kako raziskovati Malto?

Če želite Malto užiti v popolnosti, potrebujete avtomobil, napram severnejši Siciliji ali Sardiniji pa so cene najema tu precej bolj ugodne. Vožnja po levi strani ceste vam zna predstavljati manjši izziv, ki ga je potrebno vzeti v zakup. Povezave z javnim transportom so sicer zelo dobre, vendar pa pridejo v poštev predvsem, če imate časa na pretek. Do otočkov Comino in Gozo vas pripeljeta gliser in trajekt.

Kaj naj si ogledam na Malti?

Za začetek se bolje spoznajte z očarljivo prestolnico, Valletto. Mesto, ki spada med Unescovo svetovno dediščino je nastalo po tem, ko so se prebivalci Malte uspelo ubranili napadov turškega cesarstva. Slovi po svoji majhnosti, saj stari kamniti del predstavlja manj kot kvadratni kilometer, zaradi česar je kot nalašč za pohajkovanje. Na stare Rimljane spominjajo starodavne katakombe sv. Pavla v Mdini, ki so nastale kot posledica prepovedi pokopavanja mrtvih znotraj mestnih zidov. Tudi ljubitelji narave ne bodo ostali praznih rok.

Foto: Unsplash/Ferenc Horvath

Ena največjih naravnih znamenitosti je t.i. Blue Grotto, 30 metrov visok obok, ki ga tvori skalnata obala, obiščete pa jo lahko tudi med jadranjem z izkušenimi mornarskimi mački. Malta se ponaša tudi z nekaj najboljšimi točkami za potapljanje, saj ponuja spektakularno podvodno pokrajino s potopljenimi okostji ladij. Na svoj račun boste na Malti prišli tudi ljubitelji snorklanja in vodnih športov. Ogledate pa si lahko tudi prizorišče filma Popaj iz leta 1980, ki je zdaj zabaviščni park Popeye village.

Koliko stane letalska karta za na Malto?

Iz Brnika lahko na Malto s čarterskimi leti poletite že od 349 evrov na osebo. Če vam ni odveč se zapeljati čez mejo, pa se cene poletov še nekoliko spustijo. Za letalsko vozovnico iz Benetk do Malte boste v januarju odšteli vse tja od 40 evrov na osebo. Letalske vozovnice glede na vaš termin počitnic lahko poiščete TUKAJ.

Foto: Unsplash/Mike Nahilii

Covid-19 omejitve na Malti

Vse potnike, stari nad 12 let, ki nimajo potrebnih dokazil o cepljenju  proti novemu koronavirusu, ob prihodu čaka dvotedenska karantena. Potrjena so le dokazila o cepljenju s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila. Če niste cepljeni, vas brez negativnega rezultata PCR (ta ne sme biti starejši od 72 ur) ne bodo spustili niti na letalo. Vse aktualne informacije o Covid-19 omejitvah preverite TUKAJ.

Nastanitve na Malti

BB De Rohan

Nekaj kilometrov iz Vallette, v Zebuggu, se nahaja očarljiv B&B, z zunanjim bazenom in skupnimi prostori za druženje. Sobe so okusno opremljene, v njih najdete televizorje, v kopalnici pa tudi kopalno haljo in copate.  V sklopu namestitve si je mogoče izposoditi tudi kolo ali avtomobil, največje otoške znamenitosti pa so le nekaj minutno vožnjo stran.

 

The 3Cities Auberge

V očarljivem pristaniškem mestecu Cospicua najdete prekrasno nastanitev, ki se lahko pohvali s kar tremi prekrasnimi terasami. Te pogledujejo na staro mestno jedro, na njih pa se lahko brezskrbno predajate sončnim žarkom. Sobe so elegantno opremljene, številne imajo tudi zasebne terase ali balkone. Letališče je oddaljeno 7 kilometrov, Valletta 9 km. Vsako jutro vas razvajajo z odličnim kontinentalnim zajtrkom.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!