fbpx

Recept: Slávnostné sladenie voňavými koláčikmi

Čas je, da iz naše kuhinje zadiši po medenih medenjakih, cimetovih zvezdicah, orehovih rogljičkih, kokosovih poljubčkih in ostalih prazničnih dobrotah, ki opomnijo, da je prišel čas veselega druženja in prazničnega sladkanja.

Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.

1. Božične zvezdice

Ingrediencie:

  • 400g bele moke
  • prášok do pečiva
  • škorica
  • 200g masla
  • 180g rjavega sladkorja
  • 3 žĺtky
  • 2 žlice kisle smetane
Božočne zvezdice
Božočne zvezdice

Príprava: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.

2. Medeni medenjaki

Ingrediencie:

  • 150g margarine
  • 2 jajca
  • 500g bele moke
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • 150g medu
  • prášok do pečiva
  • vanilkový cukor
  • škorica
  • zázvor
  • klinčekov

Príprava: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.

3. Kokosovi poljubčki

Ingrediencie:

  • 120g masla
  • 80g sladkorja
  • vanlijev sladkor
  • 1 vajce
  • 200g bele moke
  • prášok do pečiva
  • 50g kokosove moke
Kokosovi poljubčki
Kokosovi poljubčki

Príprava: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.

4. Orehovi kifeljčki

Ingrediencie:

  • 500g bele moke
  • 350g masla
  • 150g mletih orehov
  • 280g belega sladkorja
  • 2 vajcia
  • 1 žĺtok
  • vanilkový cukor
  • práškový cukor

Príprava:

V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.

Lešnikovi piškotki.
Lešnikovi piškotki.

5. Lešnikovi piškotki

Ingrediencie:

  • 220g masla
  • 220g sladkorja v prahu
  • 2 žĺtky
  • škorica
  • 220g mletih lešnikov
  • 400g pšenične bele moke

Príprava: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.