fbpx

Jedlá sóda v mletom mäse? Existujú veľmi dobré dôvody, prečo použiť tento trik!

Foto: Freepik

Pozrite sa (a vyskúšajte), o čo ide – budete prekvapení, aký dobrý je tento trik!

Priprava mletega mesa ni ravno znanost. Vendar, ali veste, kako iz mletega mesa, bodisi govejega, svinjskega, bodisi mešanega, dobite največ in zares poln okus? Če vaša metoda ne vključuje dodajanja sode bikarbone mesu, je očiten odgovor ne.

Strokovnjaki so delili preprost nasvet: v malo vode raztopite ščepec sode bikarbone, nato pa jo vmešajte v surovo mleto meso in pred kuhanjem pustite stati vsaj 15 minut (vendar ne več kot 45 minut).

Za natančnejše merjenje priporočajo 1/2 čajne žličke sode bikarbone in nekaj žlic vode na recept za čili, ki zahteva 2 kilograma govedine. Morda boste morali prilagoditi količino, odvisno od tega, koliko mesa rabite, vendar vam lahko to nekako najbolje predstavi, kako velik (ali majhen) “ščepec” rabite.

Dodajte sodo bikarbono v mleto meso!
Foto: Freepik

Kaj naredi soda bikarbona mletemu mesu?

Soda bikarbona deluje tako, da zviša pH ravnovesje na površini mesa, kar mu pomaga ne le, da zadrži vlago, ampak tudi, da se hitreje kuha – kar pomeni, da boste dobili sočno rjavo meso, ne pa kopico mastne, sive kaše. Spletno mesto America’s Test Kitchen je postopek imenovalo “boljša porjavitev z uporabo kemije” in delilo uporabno vizualno sliko, ki dokazuje, koliko razlike lahko povzroči majhen dodatek sode bikarbone.

Poleg manj kislega okusa lahko soda bikarbona tudi upočasni pretirano vezanje beljakovin v mesu s segrevanjem, kar povzroči trdo teksturo mesa.

Soda bikarbona je sicer res čudežna sestavina, ki jo lahko v gospodinjstvu uporabljate za čiščenje, odstranjevanje madežev z oblačil, pa tudi v kozmetične namene, za nego nog, odstranjevanje podočnjakov, umivanje las …

S vami od roku 2004

Od r 2004 skúmame mestské trendy a denne informujeme našu komunitu sledovateľov o najnovšom životnom štýle, cestovaní, štýle a produktoch, ktoré inšpirujú vášňou. Od roku 2023 ponúkame obsah v hlavných svetových jazykoch.