Soda bikarbona v mleto meso? Obstajajo zelo dobri razlogi za uporabo tega trika!

Foto: Freepik
Zadnjič posodobljeno: :

Poglejte (in poskusite), za kaj gre – presenečeni boste, kako dober je ta trik!

Priprava mletega mesa ni ravno znanost. Vendar, ali veste, kako iz mletega mesa, bodisi govejega, svinjskega, bodisi mešanega, dobite največ in zares poln okus? Če vaša metoda ne vključuje dodajanja sode bikarbone mesu, je očiten odgovor ne.

Strokovnjaki so delili preprost nasvet: v malo vode raztopite ščepec sode bikarbone, nato pa jo vmešajte v surovo mleto meso in pred kuhanjem pustite stati vsaj 15 minut (vendar ne več kot 45 minut).

Za natančnejše merjenje priporočajo 1/2 čajne žličke sode bikarbone in nekaj žlic vode na recept za čili, ki zahteva 2 kilograma govedine. Morda boste morali prilagoditi količino, odvisno od tega, koliko mesa rabite, vendar vam lahko to nekako najbolje predstavi, kako velik (ali majhen) “ščepec” rabite.

Dodajte sodo bikarbono v mleto meso!
Foto: Freepik

Kaj naredi soda bikarbona mletemu mesu?

Soda bikarbona deluje tako, da zviša pH ravnovesje na površini mesa, kar mu pomaga ne le, da zadrži vlago, ampak tudi, da se hitreje kuha – kar pomeni, da boste dobili sočno rjavo meso, ne pa kopico mastne, sive kaše. Spletno mesto America’s Test Kitchen je postopek imenovalo “boljša porjavitev z uporabo kemije” in delilo uporabno vizualno sliko, ki dokazuje, koliko razlike lahko povzroči majhen dodatek sode bikarbone.

Poleg manj kislega okusa lahko soda bikarbona tudi upočasni pretirano vezanje beljakovin v mesu s segrevanjem, kar povzroči trdo teksturo mesa.

Soda bikarbona je sicer res čudežna sestavina, ki jo lahko v gospodinjstvu uporabljate za čiščenje, odstranjevanje madežev z oblačil, pa tudi v kozmetične namene, za nego nog, odstranjevanje podočnjakov, umivanje las …

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!