Čím prekvapíte svoju (lepšiu) polovičku tento rok? Samozrejme so skvelým dezertom. Pripravili sme recept na millefeuille alebo jahodový koláč z lístkového cesta. Jednoduchá príprava, fantastické výsledky.
Pripravili smo valentinov recept, s katerim boste navdušili svojega partnerja ali svojo partnerico. Naj se praznovanje začne z jagodno torto iz listnatega testa!
Sestavine za jagodno torto iz listnatega testa:
- pečivo
- 3 čajne žličke sladkorja
Na krém:
- 2 žĺtky
- 1/3 šálky cukru
- 2 žlici škroba
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 šálka mlieka
- 6 jagod
Priprava jagodne torte iz listnatega testa:
V posodi za mikrovalovko stepite rumenjake s sladkorjem, da dobite bledo rumeno barvo. Dodajte škrob in dobro stepite. Dodajte še vaniljev ekstrakt in mleko ter premešajte, da dobite homogeno maso. Posodo prekrijte s plastično folijo (naj ne bo preveč ‘zategnjena’) in postavite v mikrovalovko za 4 minute, na polovici časa premešajte. Odstranite iz mikrovalovke in premešajte, pustite da se hladi vsaj pol ure.
Listnato testo razrežite na tri enake pravokotne dele in ga prepikajte z vilicami. V posodi s premazom proti prijemanju na nizki temperature kuhajte oziroma pecite testo 10 minut. Obrnite in pokrijte s pokrovko. Pustite še dodatnih 10 minut, odstranite pokrovko in po testu posujte eno žlico sladkorja. Obrnite testo, tako da je plast s sladkorjem na dnu. Povečajte temperaturo. Prek testa dajte kos papirja za pečenje in s pomočjo druge ponve testo stisnite. Ko se površina karamelizira (1 do 2 minuti), odstranite s štedilnika in pustite, da se testo ohladi na sobno temperature.
Kremo s pomočjo vrečke z okroglo konico nanesite na prvo plast testa. Pokrijte s plastjo narezanih jagod, na to dodajte kremo in pokrijte s testom. Ponovite postopek. Na koncu lahko sladico ‘začinite’ še s sladkorjem v prahu. Pa dober tek!
Pripravo si lahko ogledate tudi v priloženem videoposnetku: