Škocjanski zatok: magičen slovenski naravni biser, skrit v koprskem zaledju

Naravni rezervat Škocjanski zatok je zadnja priča otoške preteklosti Kopra in slovenski naravni biser, privlačen za vse tiste, ki si želite spoznavati in doživljati naravo. Navdušil bo tako odrasle kot tudi otroke.

Naravni rezervat Škocjanski zatok, naše največje polslano mokrišče, je oaza miru na pragu Kopra, obiskovalci pa pa imajo tukaj možnosti rekreacije in sprostitve v naravi ter opazovanja živalskih in rastlinskih vrst. Opremljen je s posebno infrasktrukturo za opazovanje narave, ki je prilagojena tudi ljudem s posebnimi potrebami.

Škocjanski zatok je zaradi pestrega prepleta polslanih in sladkovodnih življenjskih okolij raj za številne živalske in rastlinske vrste. Območje je posebej pomembno zaradi velike pestrosti ptic. Ornitologi so jih v zadnjem desetletju na komaj 122 hektarjev velikem zavarovanem območju Škocjanskega zatoka našteli kar 258 različnih vrst. Te tukaj v velikem številu gnezdijo, prezimujejo in se ustavljajo ob selitvah. Poleg ptic je rezervat bogat še z metulji, kačjimi pastirji, žabami, na mokrotnih travnikih pa vegetacijo s pašo uravnavajo staro istrsko oziroma podolsko govedo in kamarški konji.

Ste vedeli, da je bil Koper nekoč otok? Rimljani so na naravno zavarovanem otočku, poraslem z makijo, ustanovili mesto Aegida. Domneva se, da so že v starem veku v močvirjih in plitvinah okoli zaliva uredili preproste soline. V nemirnih časih od pozne antike do preseljevanja narodov se je mesto imenovalo Capraria – Kozji otok ali Caprae, od tu izvira tudi slovensko ime Koper.

View this post on Instagram

18

A post shared by Vincent Cergolj (@vincent.cergolj) on

View this post on Instagram

Z današnjim dnem pričnemo s tematskimi objavami. 1x tedensko vam bomo predstavili različne tipe objektov, jih opisali in pokazali dobre primere. Upamo, da se česa novega naučite in spoznate, kako raznoliko in odlično arhitekturo imamo v Sloveniji. Pričeli bomo s predstavitvijo LESENIH OBJEKTOV. Slovenija je dežela gozdov, zato ni čudno, da letno proizvedemo med 3 do 4 miljone kubičnih metrov lesa.🌲Les je 6x boljši izolator kot opeka in 15x boljši kot beton. Velja tudi za izjemno trajnosten material, gradnja z lesom pa je relativno hitra, predvsem če posegamo po leseni montažni gradnji. Je akustično dober material, zato se velikokrat uporablja kot obloga prostorov (dvoran, šolskih predavalnic, učilnic…). Prav tako je les, kar mnoge preseneti, material z visoko požarno odpornostjo. Na fotografijah: 1. OBJEKTI V NARAVNEM REZERVATU ŠKOCJANSKI ZATOK 2. LUSHNA GLAMING BLAGUŠ 3. VIKEND V KRANJSKI GORI 4. ČEBELNJAK “STEP CLOSER” 5. CENTER RINKA 6. VRTEC LOČE 7. KOLESARSKA BRV ČEZ SAVO PRI BOHINJSKI BISTRICI ————————————————————————

A post shared by OHS – Open House Slovenia (@odprtehiseslovenije) on

Dodatne Informacije

Več informacij:
skocjanski-zatok.org

Naslovna fotografija: 
naravniparkislovenije.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
7x najboljši kakovostni šotori za plitke popotniške žepe! (2020)