fbpx

Slovo od legende: Zadnji Jaguar F-Type v vsej svoji slavi

Zadnji primerek s 5.0-litrski V8 motorjem

Jaguar F-Type
Foto: Jaguar
Zadnjič posodobljeno:

Jaguar F-Type, eden najlepših in najbolj podcenjenih športnih avtomobilov, je zapustil proizvodnjo linijo. Zadnji primerek se poklanja legendarnemu E-Type iz leta 1974 z edinstveno barvno kombinacijo in usnjeno notranjostjo.

Preden dvignemo kozarec v slovo, naj si v spomin vtisnemo zadnji Jaguar F-Type. Eden najlepših in najbolj podcenjenih športnih avtomobilov našega časa je dokončno zapustil proizvodne linije. Zdaj je uradno: To je zadnji F-Type. Za vedno.

Zadnji Jaguar F-Type, ki je poklon legendarnemu E-Type iz leta 1974, je opremljen s posebno barvno shemo in prilagojeno usnjeno notranjostjo. Zunanjost je odeta v prefinjeno Giola Green barvo, z mehko črno streho, notranjost pa krasi tan Windsor usnje. Enaka konfiguracija je krasila zadnji E-Type leta 1974.


A to ni samo slovo od avtomobila, temveč tudi od ikoničnega Jaguarjevega 5.0-litrskega V8 motorja. V tem zadnjem modelu razvije 444 konjskih moči (331 kW), medtem ko so močnejše SVR različice ponujale do 575 konjskih moči (429 kW). S prehodom Jaguarja na električna vozila, z napovedano prvo električno GT vozilo za leto 2025, je to zadnji V8 motor v zgodovini znamke.

Posebnost tega avtomobila pa je, da ne bo na voljo kupcem. Ta F-Type bo namreč namenjen Jaguar Daimler Heritage Trustu v Združenem kraljestvu. Trust, ustanovljen leta 1983, hrani stotine redkih Jaguarjevih in Daimlerjevih modelov, ki segajo vse do poznega 19. stoletja.


Pred koncem proizvodnje je Jaguar poskrbel za posebne različice, kot je bila 75 Special Edition, z močjo 567 konjskih moči (423 kW). Omejena serija ZP Edition, ki je štela le 150 primerkov po svetu, je s prilagojeno barvo in dirkalnimi oznakami na vratih častila E-Type. Leta 2020 je Jaguar predstavil tudi Heritage 60 Edition, ki je obudil ikonično Sherwood Green barvo.

V svoji 10-letni proizvodnji je Jaguar prodal 87.731 primerkov F-Type, kar je 15.000 več kot je bilo prodanih E-Type modelov. In ta čudovit športni avtomobil bo brez dvoma pogrešan.

Foto: Jaguar

Zaključek: Zadnji Jaguar F-Type je več kot le avtomobil. Je simbol preteklosti, ki se poklanja prihodnosti. S svojo prefinjeno estetiko in zmogljivostjo je postavil standarde, ki jih bo težko preseči. S prehodom Jaguarja na električna vozila, je to slovo tako od avtomobila kot od obdobja. In čeprav se F-Type poslavlja, bo njegova zapuščina živela naprej, v srcih vseh ljubiteljev športnih avtomobilov. Cena tega zadnjega modela je neprecenljiva, saj predstavlja konec ene dobe in začetek nove. Adijo, dragi F-Type. Bili smo veseli, da smo te poznali.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.