So naši sodelavci v veliki večini moški? Punce, s tem ogrožamo naše zdravje!

Biti ena in edina dama v pisarni, v našem delovnem okolju, ima seveda svoje prednosti. Ženska toaleta je zmeraj prazna in nihče nam ne “krade” ženskih pripomočkov. Ampak verjeli ali ne, nedavna raziskava je pokazala, da lahko imajo ženske, kjer kot delovna sila prevladujejo moški, dejansko veliko tveganje za nekatere resne zdravstvene težave.

Nedavna študija, ki so jo opravili pri American Sociological Association, je pod drobnogled vzela 440 žensk, ki so delale na področjih, kjer so vsaj 85 odstotkov delovnih mest, zasedali moški (poklici, kot so: gradbeni nadzorniki, inženirji, slikarji in vzdrževalci zemljišč). Ugotovili so, da so ženske, ki so imele le 15 odstotkov sodelavcev istega spola, pokazale nezdrave ravni kortizola (stresni hormon, ki se v telesu izloča ob stresnih situacijah).

PREBERITE ŠE: Manipulacija čustev: Kako vedeti, ali imamo opravka s čustvenim manipulatorjem?

Na univerzi Indiana University so zapisali, da so že predhodne raziskave pokazale, da se ženske, ki delajo v poklicih, kjer prevladujejo moški, soočajo s posebnimi izzivi. Srečujejo se s socialno izoliranostjo, pritiski uspešnosti, spolnim nadlegovanjem, ovirami mobilnosti, dvomi sodelavcev, nizko stopnjo socialne podpore na delovnem mestu ter trenutki tako visoke prepoznavnosti kot tudi nevidnosti. Kronična izpostavljenost tem vrstam socialnih stresorjev z disregulacijo odziva človeškega telesa na stres povzroča občutljivost na bolezni in umrljivost.
Z besedami laika: neprestana bitka na delovnem mestu, ženske izpostavi k visoki ravni kortizola in visoka raven kortizola povzroči zdravstvene težave, kot so nespečnost, depresija ali celo težave z delovanjem jeter.
Ta študija nas gotovo ne sme odvrniti od naše želene poklicne poti, tudi če sodi v trenutno močno moško industrijo. Namesto tega bi morala sprožiti prepotreben pogovor o enakosti spolov na delovnem mestu.

Dodatne Informacije

Več informacij o študiji:
eurekalert.org

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
20+ ljudi z neverjetno lepoto, ki so nas čisto navdušili!