Sodobni vikend – Kleinova steklenica

Kleinova steklenica

Kar se je začelo kot spirala ali školjki podobna oblika sodovnega vikenda, je na koncu preraslo konvencionalne okvirje in rezultiralo v kompleksni tvorbi: Kleinovi steklenici. Če so prvotno arhitekti avstralskega arhitekturnega biroja McBride Charles Ryan v sodobni vikend želeli ujeti igrivost in sproščenost prostega časa ter počitniški duh, in se zato poigrati z asimetričnimi geomterijskimi oblikami, jih je igra na koncu pripeljala do kompleksne bivanjske tvorbe.

Če matematiki opisujejo sodobni vikend arhitekturnega biroja McBride Charles Ryan – Kleinovo steklenico kot neorientabilno površino oziroma dvorazsežno mnogoterost, nam več pove podatek, da ima sodobni vikend, imenovan Kleinova steklenica, tako površino, da se po njej lahko gibljemo iz zunanjosti v notranjost. Sodobni vikend, ki leži na griču ob oceanu na avstralskem polotoku Mornington, uro in pol vožnje iz Melbourna, razkriva novo serijo odnosov prostornih izkušenj in vsekakor upodablja prekrivanje notranjosti in zunanjosti. Lomljenje sten, notranjih površin ter na drugi strani zračnost ter odprtost objekta navzven usvarjata nove bivanjske pogoje.

Dodatne Informacije

Avstralski biro McBride Charles Ryan je za pogumni eksperiment sodobnega vikenda pobral kar nekaj vidnih nagrad: na svetovnem arhitekturnem festivalu leta 2009 so prejeli nagrado za najboljšo hišo, Grand Designs jim je namenil nagrado leta 2010 za najboljši mednarodni bivanjski objekt, Avstralski institut arhitektov jih je leta 2008 nagradil z nagradama Robyn Boyd ter Harold Desbrowe-Annear …

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
H&M Home ima novo umetniško kolekcijo dodatkov za dom, iz katere boste želeli čisto vsak kos!