fbpx

Trend: mini hiše za veliko življenje

Življenje v mini hišah je pravo arhitekturno in družbeno gibanje, ki časti preprosto življenje v majhnem domu. Leta 2018 so v Mednarodnem stanovanjskem zakoniku tudi uradno določili, kakšna hiša se kvalificira kot mini hiša: imeti mora manj kot 37 kvadratnih metrov.

Če je do zdaj veljalo, da udobno življenje pomeni živeti v ogromni hiši z vsaj toliko kopalnicami, kolikor je v njej prebivalcev, v vsaj dveh, še raje pa treh ali štirih nadstropjih, z notranjo telovadnico in morda še bazenom, savno in jacuzzijem na terasi tik ob ogromnem vrtu, ki se začne z nadstreškom za tri avtomobile, se trend zdaj obrača v popolnoma drugo smer. Pred leti so se po svetu začele pojavljati majhne, majcene, mini hiše, kjer pari ali družine živijo, kot pravijo, prav tako udobno življenje na le nekaj desetih kvadratnih metrih, vendar pa s popolnoma drugačnimi vrednotami.

KAKO SE JE VSE ZAČELO?

Gibanje mini hiš se je začelo v ZDA kot miselni, arhitekturni in družbeni obrat, ki je zagovarjal preprosto življenje v majhnem prostoru. Ekonomska kriza, ki je izbruhnila leta 2008, je mini hiške izstrelila med zvezde. Ko banke niso več dajale kreditov in je bila stopnja brezposelnosti iz meseca v mesec višja, je bila za marsikoga mini hiška edina možnost, da so sploh lahko imeli streho nad glavo. Gibanje je v kratkem času postalo zelo priljubljeno tudi na drugi strani sveta. Prvi navdušenki nad novim konceptom bivanja sta bili Nova Zelandija in Avstralija. Pred približno petimi leti pa je trend pogumno zakorakal tudi na območje Evrope.

ZAKAJ SE VEDNO VEČ LJUDI ODLOČI ZA MINI HIŠKE?

Razlogov je kar nekaj, vsi pa rušijo miselnost, s katero so živele generacije do danes. Smisel življenja ni več postaviti si veliko hišo, za katero bomo odplačevali kredit do konca življenja. Svojega prostega časa in prihrankov nam ni treba vlagati v vzdrževanje te ogromne zgradbe, ki si jo bomo zgradili. Vendar pa je treba za odločitev za tak način življenja pozabiti na cel kup stereotipnih prepričanj, ki smo se jih skozi življenje priučili doma, ali pa so tako družbeno zacementirana, da je težko verjeti, da je življenje lahko tudi drugačno. Ljudje, ki se odločijo za življenje v mini hiški, bodo morali sprejeti nov vrednotni sistem.

View this post on Instagram

These Tiny Homes in Greece are made from Concrete and have some amazing windows to give you a perfect view of the surrounding Olive trees. I really like the minimalistic design and the simplicity of the layout which helps to optimize the views when you wake up! (📸: @boutiquehomes) •⁣⠀⁣⠀⠀ •⁣ If you’re new here, join us @tinyhomes for more tiny home inspiration!✨ •⁣⠀⁣⠀⠀ •⁣⠀⁣⠀⠀ •⁣⠀⁣⠀⁣⠀⁣⠀⠀ #tinyhome #tinyhousemovement #tinyhomeonwheels #homedesign #tinyhomebuild #tinyhomeliving #tinyhouse #livingroomdesign #tinyhouses #tinyhousebuild #tinyhouselife #interiordecor #fixerupper #joannagaines #magnoliatable #magnoliamarket #homedecorating #homedecorlovers #shiplap #hgtv #bhghome #tinyhomes

A post shared by T I N Y H O M E S (@tinyhomes) on


Gibanje, ki promovira mini domove, spodbuja finančno preudarnost, ekonomsko varnost, izkušnjo življenja v skupnosti in spremembo miselnosti, ki temelji na potrošništvu. Mini hiške so cenovno dostopne, ekološke, in v vseh pogledih bistveno manj obremenjujoče za okolje.

To so razlogi, zaradi katerih je gibanje mini hišk vedno bolj priljubljeno:

 • finančna dostopnost (drobno hiško lahko v nekaterih državah kupite že za 3.000 evrov)
 • zelo, zelo nizki življenjski stroški
 • samozadostnost
 • trajnost
 • okoljska zavest
 • preprosto življenje
 • živeti avanturistično življenje (hiško lahko kadarkoli odpeljete na novo lokacijo)
 • živeti z manj in biti bolj zadovoljen

TRAJNOST

Človek je kriv za spremembe v okolju. Tudi gradnja je eden izmed posegov v naravo, ki imajo korist izključno za človeka, okolju pa le škodijo. Koncept majhne in mini hiške temelji na načelu trajnosti. Ti domovi so zgrajeni iz okolju prijaznih in obnovljivih materialov, ne uporabljajo okoljskih virov in so energetsko učinkoviti.

Način življenja, ki ga ponujajo mini hiške, pa lastnikom omogoča, da so neposredno povezani z okoljem in naravnim ekosistemom. Sam življenjski slog, ki ga življenje na tako majhni kvadraturi ponuja, ne omogoča življenja, ki ga narekuje potrošniška družba.

KAKO MINI HIŠKE SPREJEMA SLOVENSKA ZAKONODAJA?

Zakonodaja o mini hiškah je v vsaki državi drugačna. V ZDA, Avstraliji in nekaterih evropskih državah je življenje v mini hiškah res neproblematično. Vendar pa je pri nas stanje popolnoma drugačno. Slovenska zakonodaja zakonito življenje v mini hiškah uravnava takole:

 • če bi radi živeli v mini hiški, potrebujete zazidljivo parcelo in vso potrebno dokumentacijo;
 • v Sloveniji v nasprotju z večino drugih držav tudi za mini hiško potrebujete gradbeno dovoljenje. Ker njena kvadratura po navadi ne presega 25 kvadratnih metrov, zadostuje gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. Pri tem morate upoštevati, da ima lahko mini hiška, glede na našo zakonodajo, le eno nadstropje, ne sme biti višja od 6 m, v globino pa lahko meri največ 2 m;
 • samo na zazidljivi parceli lahko mini hiško priklopimo na komunalne priključke in si uredimo stalno prebivališče;
 • tudi lastniki mini hišk morajo v Sloveniji plačevati dajatve;
 • preden začnete razmišljati, da boste postavili mini hiško, se posvetujte na pristojni upravi, če je tak objekt na območju sploh dovoljen.

Zgornja pravila veljajo za stacionarne hiške in ne za mobilne. V Sloveniji so mobilne hiške objekti, v katerih ni mogoče prijaviti stalnega prebivališča, in so tako obravnavane kot objekti za začasno bivanje. 

MINI HIŠKE ZDAJ TUDI PRI NAS

Slovenski proizvajalec mini hišk houzEKO ponuja 3 različne modele.
Slovenski proizvajalec mini hišk houzEKO ponuja 3 modele.

Zdaj si lahko tudi pri nas omislite čisto svojo mini hiško. Podjetje houzEko iz Kopra je proizvajalec drobnih hišk na kolesih. Razvili so tri modele, ki jim je skupen inovativen dizajn. Hiške so zgrajene na 7,2 metra dolgem podvozju, ki lahko prevaža objekt, visok največ 4,2 m, in s težo največ 3,5 tone. Narejene so iz naravnih materialov in v sodelovanju z lokalnimi podjetji. Hiško lahko prilagodijo vašim željam, cene pa se gibajo med 25.000 evri in 63.000 evri.

“Mini” cena za mini hiško … in najpomembneje, tudi vaši stroški bodo “mini”, da boste lahko živeli bogato življenje.

ZANIMIVA DEJSTVA O MINI HIŠKAH PO SVETU

 • 68 odstotkov lastnikov mini hišk nima kredita ali hipoteke;
 • 55 odstotkov lastnikov mini hišk ima višje denarne prihranke kot lastniki standardnih hiš;
 • 78 odstotkov ljudi, ki imajo mini hiške, so njihovi lastniki v celoti, v primerjavi s 65 % ljudi, ki imajo standardne hiše;
 • približno dva od petih lastnikov mini hišk sta starejša od 50 let;
 • kar 55 odstotkov lastnikov mini hišk je ženskega spola;
 • lastniki mini hišk v pokojninski sklad vlagajo bistveno več kot lastniki navadnih hiš.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!