fbpx

Sony RX1R II – najmanjši kompaktni fotoaparat polnega formata

Sony RX1R II

Kompaktni fotoaparat Sony RX1R II je najmanjši kompaktni fotoaparat polnega formata. Ta predstavlja najnovejšega člana Sonyjeve družine fotoaparatov polnega formata RX in prvi naraščaj po letu 2013. Je še bolj impresiven kot njegovi predhodniki, kar je dosežek svoje vrste, če vemo, kako so fotografski svet zatresli prejšnji modeli. Fotoaparat RX1R II je kljub 35-milimetrskemu objektivu žepne velikosti in sploh prvi z optičnim low-pass filtrom, ki ga lahko vklopimo ali izklopimo.

Sony RX1R II je najmanjši kompaktni fotoaparat polnega formata na svetu. Ta je znan kot CMOS-senzor Exmor R, ki posname izjemno natančne posnetke tudi pri šibki svetlobi, in to z izjemno nizko stopnjo šuma. Ker je tipalo zadaj osvetljeno, je njegov ISO-”diapazon” od 100–25,600, ki ga lahko razširi še ”oktavo” više in niže na 50102,400. Senzor od predhodnika RX1R podatke obdela 3,5-krat hitreje, po velikosti pa se lahko primerja z modelom RX100, s katerim si deli tudi težo. Edina (a ne nepomembna) razlika je, da novinec nima zložljivega objektiva, kar pomeni, da fotoaparata Sony RX1R II ne boste mogli prenašati v žepu. A kar dobite za to velikost, je naravnost osupljivo.

PREBERITE ŠE: Sony Xperia M5 – prvi pametni telefon s hibridnim ostrenjem

Sony RX1R II ima pop-up elektronsko iskalo.
Sony RX1R II ima pop-up elektronsko iskalo.

Sony je v času med prejšnjim in novim RX-modelom prisluhnil tudi uporabnikom in izboljšal avtofokus, ki je zdaj 30 odstotkov hitrejši, uslišal pa jih je tudi, ko gre za elektronsko iskalo, ki ga je ta linija fotoaparatov do zdaj pogrešala (in kar pravzaprav pogrešamo pri številnih nameri-in-slikaj fotoaparatih). Po novem se (3-palčni) LCD-zaslon pregiba, dozdajšnji so bili namreč statični. Ponaša se s 35-milimetrskim objektivom Carl Zeiss Sonnar T* z zaslonko F2.0, s katerim se lahko objektu približate na 14 centimetrov.

Dodatne Informacije

Več informacij:
sony.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!