fbpx

Sprehod po francoski Ljubljani, 1811

Po mestu se bomo sprehodili z načrtom Ljubljane iz leta 1811 dijakov razreda za matematiko in risanje ljubljanske visoke šole. Zemljevid je narisal Jean (Janez) Scherrer, tudi poznejši avtor slike Ilirija oživljena.Sprehod bomo pričeli v Narodnem muzeju Slovenije - Metelkova, kjer si bomo na kratko ogledali ...

Pomembne Informacije
Kdaj?
Kje?
Narodni muzej Slovenije - Metelkova, Maistrova 1, , Ljubljana
Organizator
Dogodek na Facebooku
Vstopnina
3,50 evra

Po mestu se bomo sprehodili z načrtom Ljubljane iz leta 1811 dijakov razreda za matematiko in risanje ljubljanske visoke šole. Zemljevid je narisal Jean (Janez) Scherrer, tudi poznejši avtor slike Ilirija oživljena.
Sprehod bomo pričeli v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova, kjer si bomo na kratko ogledali razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc. Sledil bo ogled »francoske« Ljubljane s poudarkom na njenem kulturnem in družabnem življenju. Odpravili se bomo po Trubarjevi, čez Prešernov trg, mimo frančiškanske cerkve in špitalskega mostu ter nadaljevali po levem bregu Ljubljanice mimo gledališča, pehotne vojašnice, Codellijeve in Zoisove palače, čez Šentjakobski most do Grubarjeve palače. Vračali se bomo po desnem rečnem bregu preko Šentjakobskega trga mimo v potresu leta 1895 porušene stavbe za prireditve, redute, takratnega urada Telegfaphe Officiel v bližini Tranče, čez Mestni trg z magistratom, mimo škofijskega dvorca ter ogled končali na Vodnikovem trgu.

Sprehod je primeren za družine. Samostojno se ga lahko udeležijo tudi otroci od 8. leta dalje. Trajanje: 120 minut. Cena 3,5 €.
V primeru slabega vremena se bo program odvijal v prostorih muzeja.

Z vstopnico za Sprehod po francoski Ljubljani, 1811 lahko naknadno izkoristite prost vstop na razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc.

Razstavo Pod Napoleonovim orlom. 200 let ustanovitve Ilirskih provinc lahko v Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova obiščete samo še do konca februarja 2010. Od 22. marca 2010 bo razstava na ogled v Vojnem muzeju v Parizu.

Več na: www.nms.si.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!