fbpx

Spremenjen internet: nova šokantna pravila EU bodo spremenila Instagram, TikTok … in druga družbena omrežja

Od algoritmov do oglasov: EU postavlja nove mejnike v digitalnem svetu

Woman, phone and sofa with smile, upside down and reading on web, app or social media in lounge. Ha.

V svetu, kjer so družbene platforme postale nepogrešljiv del našega življenja, Evropska unija uvaja spremembe, ki bodo vplivale na način, kako te platforme uporabljamo. Z novimi predpisi, ki ciljajo na tehnološke velikane, se obeta nova era digitalne transparentnosti in odgovornosti.

Evropska unija že leta dela na oblikovanju regulative digitalnega prostora. Glavni cilj? Zaščititi nas, uporabnike, pred nevarnostmi, ki jih prinaša digitalna doba. Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, je nedavno objavila, da velike internetne platforme morajo upoštevati nov zakon. Ta zakon prinaša številne spremembe, ki bodo vplivale na našo digitalno izkušnjo.

Začnimo z algoritmi. Večina nas je navajena, da nam družbene platforme prikazujejo vsebino, ki jo “želijo”, da jo vidimo. Z novim zakonom pa bomo imeli možnost izbire. Ne želimo, da algoritem določa, kaj vidimo? Ni problema. Lahko se odločimo, da vidimo samo vsebino od ljudi in strani, ki jih sledimo.

In kaj je z oglasi? Nov zakon uvaja strožja pravila glede ciljnega oglaševanja. Platforme ne bodo smele prikazovati oglasov, ki temeljijo na naši spolni usmerjenosti, veri ali političnih prepričanjih. Poleg tega bodo morali biti bolj previdni pri prikazovanju oglasov mladoletnikom.

Transparentnost je še en ključni del novega zakona. Tehnološka podjetja bodo morala razkriti, kako delujejo njihovi algoritmi. To pomeni, da bomo končno imeli vpogled v “čarobno škatlo” teh platform.

Zakon se ne nanaša samo na majhne igralce. Velike spletne platforme in iskalniki z več kot 45 milijoni mesečnih uporabnikov v Evropski uniji bodo morali upoštevati ta nova pravila. In za tiste, ki se ne držijo pravil? Pripravite se na visoke kazni.

Vse te spremembe bodo močno vplivale na našo digitalno izkušnjo. Kot je povedal Nick Clegg iz Meta, bodo te spremembe spremenile način, kako Evropejci uporabljamo internet.

Vendar pa je morda najpomembnejši del te zgodbe globalni vpliv tega zakona. Čeprav se nanaša samo na države EU, mnogi verjamejo, da bo imel širši vpliv. Mnoge spremembe, ki jih uvaja Evropska unija, bodo verjetno uporabljene globalno.

V času hitrih tehnoloških sprememb je jasno, da potrebujemo regulative, ki nas bodo zaščitile. In zdi se, da je Evropska unija na čelu te revolucije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.