Srednjeveška kovnica: v Ljubljani zopet odmevajo udarci preše za kovanje kovancev

Srednjeveška kovnica v Ljubljani

Ljubljanski grad je nekoč že imel kovnico denarja, a zato moramo globoko nazaj v zgodovino v 13. stoletje, ko je na grajskem griču stal spainheimski grad. Danes so srednjeveške kovnice denarja turistična atrakcija in na ta zemljevid se z lokacijama na Ljubljanskem gradu in Prešernovem trgu vrača tudi Ljubljana. Za to je poskrbela Lučka Rihar, ki je pred grajski vhod oziroma frančiškansko cerkev postavila mobilno srednjeveško kovnico s prešo za izdelavo kovancev.

Na Ljubljanskem gradu zopet vlada srednjeveški duh. Pa ne, ker bi bili zopet na sporedu srednjeveški dnevi, ampak zavoljo Srednjeveške kovnice denarja, ki jo je na gradu obudila Lučka Rihar. Ta je idejo o tem starodavnem načinu kovanja denarja že pred leti pripeljala s tujine. Vsekakor gre za odlično popestritev živahnega turističnega dogajanja, kovnico pa si trenutno podajata dve lokaciji. Poleg mesta tik ob klančini, ki vodi v grad, udarci v meso kovanca odmevajo tudi na Prešernovem trgu, kamor se je kovnica vrnila po petih letih, saj je tu že delovala med leti 2008 in 2010. Ker pa bo preša kmalu dobila ”sestrico”, kovanje denarja ne bo več potekalo izmenično, ampak na obeh lokacijah hkrati.

''Kovač'' Kristjan vas bo spravil v dobro voljo, pa še košček sreče v obliki kovanca za srečo vam bo dal za popot.
”Kovač” Kristjan vas bo spravil v dobro voljo, pa še košček sreče v obliki kovanca za srečo vam bo dal za popot.

Kakšen motiv na kovancu za srečo si stranke želijo je stvar izbire, na voljo pa so podobe Slovenije, Ljubljanskega gradu in zmaja, letos pa se je železnemu repertoarju pridružila še podoba čipkastega lipovega lista. Vtisnjena je lahko na kovanec zlatega ali srebrnega leska in v formi spominskega kovanca ali z luknjico kot obesek. Če želite, pa vam ga izdelajo tudi iz čistega srebra. No, kupec pa proč ne odkoraka le s srečo v roki kot Kekec, pač pa tudi z zloženko o zgodovini Ljubljanskega gradu in anekdoto o ljubljanskem zmaju. Lastnik kovanca za srečo pa lahko odide bogatejši tudi za izkušnjo kovanja, saj mu ”kovač” ponudi, da si ga odtisne sam.

PREBERITE ŠE: Stop vandalizmu! @Ljubljana #clovek

Spominski kovanci z brezčasnimi motivi.
Spominski kovanci z brezčasnimi motivi.

Srednjeveška kovnica ponuja tudi izdelavo kovancev po meri, kar je v preteklosti že izkoristilo kar nekaj podjetij za poslovna darila. Kovanec namreč pospremi lična embalaža. In čeprav je domicil kovnice Ljubljanski grad in Prešernov trg, pa ni rečeno, da ne pride na obisk tudi na kakšno poslovno srečanje ali poroko, kjer lahko ustvari prav poseben spomin za vse zbrane. Občasno pa gre tudi na ”turnejo” po srednjeveških in drugih prireditvah. Kot pravi Lučka Rihar so pravi naslov(kovci) (sreče), ko organizator išče popestritev dogajanja. In če se med vami najde kakšen numizmatični navdušenec, ki bi rad pomagal pri izdelavi kovanca za srečo, naj se le pofočka na kovnica@siol.net.

Dodatne Informacije

Srednjeveška kovnica
Prešernov trg / Ljubljanski grad
odprto: dopoldan in popoldan

Več informacij:
kovnica@siol.net

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Mame potrebujete premor, čas zase, še posebej pa MASAŽE, da boste ostale srečne