fbpx

Ste vedeli: tako pogosto bi morali prati pižamo!

Zadnjič posodobljeno: :

Povsem razumljivo se nam zdi, da nogavice in spodnje perilo operemo po enem nošenju. Medtem ko so mnenja, kako pogosto menjati pižamo, povsem deljena.

Ponavadi pižamo oblečemo po večernem tuširanju in tako niti ne pomislimo, da ponoči izločimo znoj, odmrle kožne celice, bakterije in izdelke za nego telesa, ki se nato v njej kopičijo. Zaradi zdravstvenih in higienskih razlogov zato strokovnjaki iz Mayo klinike ter Ameriškega inštutita priporočajo njeno vsakodnevno menjavo.

Pršice in prah v pižami so pogosti razlog za poslabšanje alergij.
Foto: Unsplash

Znoj in vonjave

Glede na dejstvo, da pižama celo noč absorbira znoj, se že po prvi noči v njej razvijejo bakterije, ki povzročajo neprijetne vonjave.

Bakterije

Večina od nas ima na koži že obstoječe bakterije stafilokoke. Če ne skrbimo za svojo osebno higieno ter redno ne menjamo pižame, se bakterije v tkanini razmnožijo, kar privede do različnih vnetij kože.

Težave s kožo

Mozolji in bradavice so nalezljive in vedno se pojavijo na najbolj neprijetnem mestu. Bakterije, ki se nahajajo v pižamah vdrejo v kožo skozi vraščene dlake ali ureznine. Poveča se možnost za vnetje por, to pa vodi do različnih okužb iz katerih se razvijejo mozolji, bradavice in celo ciste.

Pršice

Mikroorganizmi in prah so lahko pogosti razlog za nenehne prehlade, težave z dihanjem in poslabšanja stanja alergij. Pršice se namreč prehranjujejo z odmrlo kožo, ki jo je največ v posteljah in pižamah.

V kolikor na vsakodnevno menjavo pižame slučajno pozabite, pa je priporočljivo vsaj to, da jo zjutraj takoj slečete in dobro prezračite, da se znoj, bakterije in kožne maščobe ne vpijejo v tkanino.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!