To so avtomobili, s katerimi so prvotni lastniki najbolj zadovoljni

Imajo jih tudi 15 let in več!

Foto: Toyota
Zadnjič posodobljeno: :

Vas zanima kateri avtomobili so tisti, ki jih lastniki po nakupu novega vozila obdržijo najdlje in so z njimi izjemno zadovoljni. To so namreč avtomobili, ki jih ima marsikdo tudi 15 in več let!

Nakup novega avtomobila je pomemben življenjski dogodek, saj za ta kompleksen izdelek industrije namenimo znaten del svojih prihrankov, oziroma se za vrednost vozila zadolžimo. Podjetje iseecars.com je analiziralo več kot 660.000 avtomobilov iz modelnih let od 1981 do 2005, ki so bili na trgu rabljenih vozil leta 2020 in prišlo do ugotovitve, katere modele avtomobilov uporabniki najverjetneje obdržijo več kot 15 let. Med desetimi najboljšimi modeli jih ima Toyota kar sedem, Honda dva ter Subaru enega.

Ne čudi, da gre le za japonske blagovne znamke, saj japonska vozila, zlasti Toyota in Honda, vedno znova dokazujejo svojo zanesljivost in trajnosti ter privabljajo praktične potrošnike, ki želijo vozila, ki jih je mogoče čim dlje uporabljati. Vozniki se pogosteje “držijo” avtomobilov, za katere vedo, da se nanje lahko zanesejo in ne zahtevajo dragega vzdrževanja. In prav to pregovorno obljubljajo znamke, ki so znane po “klenosti” in trajnosti. Na drugi strani pa japonski avtomobili, tako kot mnoge blagovne znamke iz Japonske, stavijo na oblikovno trajnost. To pomeni, da jih zaradi samosvojega sloga težko starostno opredeliš. TZato je veliko modelov dolgo časa oblikovno precej zanimivih in tudi svežih.

6,1 odstotek avtomobilov ima v povprečju prvega lastnika 15 let

V avtomobilskem svetu je prava redkost, da kupite 15 let staro rabljeno vozilo od prvega lastnika. Takih je le še 6,1 odstotek. Tudi zato preseneti, da Toyota Prius ta odstotek dvigne na 13,7 odstotka oziroma faktor dolžine lastništva kar 2,2-krat. Toyota Prius je kot model bil zelo revolucionaren in je pritegnil praktične lastnike, ki so stavili na nizke stroške lastništva. Poleg tega pa je prinesel veliko novodobnih tehnologij, kot je hibridizacija pogonskega sklopa in s tem nizko porabo. Od avtomobilov, ki so na voljo v Evropi lahko izpostavimo še Hondo CR-V z 10,7 odstotka oziroma faktorjem dobe lastništva 1,8-krat. Ter Subaru Forester z 9,8% prvotnih lastnikov pri 15 letih in faktorjem dobe lastništva 1,6-krat. Dobre podatke pa ima še Toyota Rav4, Hyundai Tucson in Subaru Outback. Med športnimi kupeji pa vsekakor legendarna Mazda MX-5.

Blagovne znamke avtomobilov, ki jih lastniki obdržijo najdlje so brez posebnega presenečenja Toyota, Honda, Subaru, Acura in Mazda.

Honda CR-V
Subrau Forester
Toyota RAV4
Hyundai Tucson

Seveda gre pri raziskavi za globalne modele, dosegljive na različnih trgih. A vseeno da nek okvir tudi v specifičnem slovenskem prostoru.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!