fbpx

Ste zaljubljeni ali ljubite? Razlika je namreč ogromna!

Kaj je ljubezen? Kaj je zaljubljenost? Ta dva pojma sta precej težka za razumeti in definirati. Vsak si ju razlaga nekoliko po svoje. Vprašanje ali ste zaljubljeni ali ljubite pa je vseeno ključno, saj je razlika med tema dvema pojma, čeprav sta operacionalizaciji izmuzljiva, vseeno ogromna!

Ste zaljubljeni ali ljubite? Razlika je namreč ogromna! Na začetku moramo seveda priznati, da so definicije tako zaljubljenosti kot ljubezni ohlapne in da si vsak izmed nas velikokrat pod tema dvema pojmoma predstavlja nekaj svojega. Zato tudi težko rečemo, kje natančno leži razlika med tema dvema pojmoma. Na določenih primerih pa vseeno lahko razložimo, v čem sta si ta dva pojma tako zelo različna.

Ko smo zaljubljeni, smo pod močnim vplivom hormonov – takrat se naš svet vrti okoli te osebe in celotna naša bit nas vleče k njej. Naš vsakdan se obarva z dejstvom, da nekje obstaja ta oseba in pogosto se težko koncentriramo na kaj drugega. Naša čustva so takrat močna in vsak, ki je že doživel zaljubljenost, se bo verjetno strinjal, da gre za enega izmed lepših občutkov na tem svetu.

Ko smo zaljubljeni nas kar vleče k tej osebi.
Ko smo zaljubljeni nas kar vleče k tej osebi.

Slaba stran zaljubljenosti pa je, da neizogibno mine. In razkol med čudovitim občutkom zaljubljenosti in upadom teh nadzemeljskih občutkov je lahko za mnoge pare strašljiv. Vendar je tu vmes prostor, da vaju (ponovno) še tesneje poveže ljubezen. Ljubezen je za razliko od zaljubljenosti manj intenzivno čustvo, vendar pa tudi bolj globoko. Da ga dosežemo, moramo pogosto v odnos vložiti nekaj truda, ne pride kot poslano iz neba.

Prav tako je ljubezen bolj trajno čustvo in nujno hodi z roko v roko s predanostjo. Iz zaljubljenosti nas lahko vrže tako hitro, kot smo vanjo vstopili, ljubezen pa lahko prenese marsikatere preizkušnje.

Ljubezen je tudi občutek predanosti drugemu.
Ljubezen je tudi občutek predanosti drugemu.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.