fbpx

Strokovnjaki svetujejo: ali odpustiti, ko partnerja ujamemo na laži?

Foto: envato
Zadnjič posodobljeno: :

Nikomur ni najbolj prijetno pri srcu, ko ugotovi, da se mu je bližnja oseba zlagala. Sploh če gre za partnerja, je povsem normalno, da se počutite izdane, jezne in žalostne. Takrat se morate tudi odločiti, ali boste partnerju odpustili, ali pa z zvezo nadaljevati preprosto ne morete. Pozanimali smo se, kaj o tem menijo strokovnjaki: morate partnerju odpustiti, če ga zalotite na laži?

Vsaka zveza poleg čudovitih trenutkov s seboj prinese tudi tiste manj prijetne. In eden od njih je gotovo spoznanje, da se nam je partner zlagal. Če ste se znašli v taki situaciji, je najprej pomembno, da si pustite čutiti– povsem logično je, da vas je partnerjevo dejanje prizadelo in da se sprašujete, kako naprej. Predlagamo, da najprej dobro premislite in pretehtate vse možnosti.

Predlagamo, da najprej dobro premislite Foto: Hadi Slash / Pexels

Premislite, za kakšno laž gre

Pri odločitvi, ali boste z odnosom nadaljevali, vam bo najbolj pomagalo, da presodite, za kako pomembno laž gre. Zavedati se morate, da vsi delamo napake (sploh pri medosebnih interakcijah) in da popolnosti ne boste našli pri nikomur. Če gre za takoimenovano belo laž– torej, da vam je partner nekaj zamolčal ali pa za laž, izrečeno brez slabih namenov, predlagamo, da se s partnerjem pogovorite.
Kaj pa, če gre za veliko, bolečo laž? Strokovnjaki poudarjajo, da morate na prvo mesto postaviti sebe in svoja čustva. Le vi veste, česa si v odnosu ne boste dovolili in le vi se zavedate, kakšna laž bi vašo sposobnost zaupanja zmanjšala do točke, pri kateri razmerja ne bi več mogli nadaljevati.

Opazujte partnerjeva dejanja

Najbolj pomembno je, da partnerju date vedeti, da vas je njegovo dejanje prizadelo. Ko se z njim pogovarjate, ostanite spoštljivi, vendar pa mu dajte jasno vedeti, da laži ne boste dopuščali. Nato opazujte njegovo reakcijo: izgovori in zanikanje gotovo niso dober znak, medtem ko za iskreno opravičilo in pripravljenost za delo na odnosu velja nasprotno.
Nato bodite pozorni, kako se partner obnaša v prihodnje. Da, opravičilo je lepa gesta, vendar pa bo partner svoje obžalovanje zares pokazal šele z dejanji, torej s tem, da se vam lagal več ne bo. Če spremembe v obnašanju ne opazite, predlagamo, da dobro razmislite, ali se splača v takem razmerju ostati.

Opazujte partnerjevo komunikacijo v prihodnje Foto: Cottonbro / Pexels

Odpustite zaradi sebe

Strokovnjaki svetujejo, da se v vsakem primeru potrudite partnerju odpustiti. Ne zaradi njega samega, pač pa zaradi sebe: če boste v sebi nosili boleče zamere, boste s tem škodovali le svojemu mentalnemu zdravju. Ne le, da bo vaše splošno počutje slabše, pač pa boste s tem spodbujali tudi jezo in anksioznost.
Ne pozabite: odpuščanje ne pomeni, da morate v zvezi ostati. Če ste presodili, da je bila partnerjeva laž prehuda, da bi z njim ostajali, je povsem dovolj, da mu odpustite pri sebi. Tega ni lahko storiti, vendar pa vam zagotavljamo, da boste zadihali veliko lažje.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!