Du har förmodligen kanel förvarad i en flaska längst bak i ditt kryddskåp. Det är dags att flytta den till framsidan av hyllan och njuta av alla dess hälsofördelar. Kanel kommer faktiskt från trädens bark! Det finns bara en "äkta kanel", och den kommer från Sri Lanka. Den kallas Ceylonkanel. Låt oss titta på några bra skäl att lägga till kanel i dina rätter.
Akne
Cimet ima protimikrobne lastnosti, ki so koristne pri zdravljenju aken. Ta začimba lahko ubije bakterije in glive, ki povzročijo spremembo pigmentacije. Je tudi odličen vir močnih antioksidantov, ki ščitijo vaše telo pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, kar lahko povzroči vnetje kože in vodi do aken.
Rynkor
Prosti radikali lahko prispevajo tudi k prezgodnjemu staranju kože, kar povzroča gube, pigmentacijo in kožne spremembe. Antioksidanti v cimetu upočasnijo ta proces z zaščito celic. Cimet lahko celo poveča proizvodnjo kolagena.
Cirkulacija
Ima vazodilatacijski (sproščujoč) učinek na krvne žile – rezultat je izboljšana cirkulacija. Če vzamete manj kot žlico cimeta dva do trikrat na teden, bi lahko dejansko izboljšali splošno zdravje. Cimet lahko kar potresite po kosmičih, dodajte v jogurt ali kavo.
Blodtryck
Znižanje krvnega tlaka pomeni, da je zaščiten tudi celoten srčno -žilni sistem. V eni studier so raziskovalci ugotovili znatno znižanje sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka s kratkotrajno porabo cimeta pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2. Približno 1 čajna žlička na dan je prava količina, da izkoristite koristi brez škodljivih učinkov na krvni tlak oz. krvni sladkor.
Holesterol
Cimet pozitivno vpliva na holesterol, kar pomeni tudi boljše zdravje srca, saj lahko visoka raven holesterola poveča tveganje za bolezni srca. Studierso pokazale, da lahko cimet poveča “dober” holesterol, medtem ko lahko dnevni odmerek (pol do dve žlički) cimeta pomaga znižati skupni holesterol, “slab” holesterol in trigliceride. Vse to lahko vodi do bolj zdravega srca.
Pomirja želodec
Če imate pogosto težave z želodcem ali težave s prebavo, razmislite o dodajanju cimeta v prehrano. Forskare z univerze RMIT so ugotovili, da lahko dodajanje cimeta v hrano zmanjša želodčno kislino (zmanjša plin in prebavne neprijetnosti), zaradi česar se bo vaš želodec (in vi) počutil bolje.
Pomaga pri boju proti okužbam
Cimet ima protivirusne, proti glivične in protibakterijske lastnosti, kar pomaga ohranjati vaše telo zdravo. ” Raziskovalci, so ugotovili, da je cimet na prvem mestu med najbolj priljubljenimi zelišči in začimbami na svetu glede na visoko zaščitne ravni antioksidantov.
Antioksidanti pomagajo telesu popraviti poškodovane celice in se boriti proti prostim radikalom, kar pomeni manj okužb in bolezni.