fbpx

Delí Cojzla: den första helt glutenfria delí i Slovenien

Deli Cojzla

Gourmeter, celiaki, köttätare och veganer, se upp! En 100 % glutenfri avdelning i Slovenien har öppnat i den stängda delen av BTC-marknaden i Ljubljana. Du kan njuta av läckra rätter som kommer att tillfredsställa även de mest kräsna smakerna, på plats, på robusta hemlagade bord, eller så kan du ta rätterna med dig ('take-away'-konceptet).

Grundläggande information
Adress
Delí Cojzla
Šmartinska cesta 152 (zaprti del tržnice BTC)
Ljubljana
Förbindelse
Schema
Od ponedeljka do petka od 10. do 17. ure
Sobota od 10. do 16. ure
Kontakt
031 773 434

Cojzla det är prvi povsem brezglutenski vsegeneracijski delí v Sloveniji. Popolna kulinarična destinacija za mesojedce in vegane, men framför allt za celiakaše, se nahaja v zaprtem delu tržnice BTC v Ljubljani. Kuhinji poveljuje chef Igor Mihelič, ki si je izkušnje prej nabiral tudi v restavracijah z Michelinovo zvezdico. Hrano lahko vzamete tudi seboj (take away), dnevno ponudbo pa objavljajo na tabli v sami Cojzli in na virtualni tabli na njihovi Facebook strani. Je pribežališče za vse, ki se želijo prehranjevati oziroma so se zaradi intolerance na gluten/celiakije prisiljeni prehranjevati brez glutena. Hrana v Cojzli je namreč 100-odstotno brezglutenska, in to vse od začimb naprej.

Cojzla je prvi 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji.
Cojzla je prvi 100-odstotno brezglutenski delí v Sloveniji.

Pri sestavljanju jedilnika sodeluje tudi Suzana Kranjec, författare till boken Življenje brez glutena. Specializirajo se za jedi, ki so v brezglutenski hrani težje dosegljive. Naročite si lahko vse od piščančjih pohančkov do svežih zelenjavnih juhic ter izbirate iz široke palete burgerjev (mocarela-pršut, tagliata-burger, piščančji in vegi), ki jih spremlja domač ocvrti krompirček, sveže narejen falafel iz kaljene čičerke v palačinkah iz prav tako kaljene ajde (lahko jih napolnijo tudi z mocarelo in zelenjavo, Nutello in marmelado). Med sladicami naletimo tudi na jabolčni zavitek brez jajc in laktoze. Sami pečejo tudi brezglutenski kruh, ki ga lahko celo prednaročite.

LÄS MER: Värdshus och pub Šiška: ett paradis för ölälskare och gourmeter

Poslanstvo Cojzle je, da gurmanske užitke približa tudi tistim, ki imajo celiakijo, saj je večina restavracij ”brezglutenofobičnih”.

V Cojzli dobite malice in kosila, ne manjka pa niti slaščic.
V Cojzli dobite malice in kosila, ne manjka pa niti slaščic.

Se sprašujete, od kod ime Cojzla? Gre za tatarsko ajdo, ki je vajena vsega hudega (beri: neugodnih vremenskih razmer) in jo je davnega leta 1816 v Slovenijo prvi prinesel Žiga Zois ter s tem ljudi rešil pred stradanjem. Zoisu v čast so zato to vrsto ajde poimenovali po njem.

Mer information

Mer information:
facebook.com

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.