På toppen av Sv. Mihaela, i Italien, inte långt från den slovensk-italienska gränsen, har glädjat förbipasserande med god mat sedan 1870 på restaurang Devetak. I ett autentiskt värdshus i hemstil lagar de traditionella slovenska rätter enligt moderna recept, bakar sitt eget bröd, gör pasta och skördar alla grönsaker i sin hemträdgård. Ditt erbjudande...
San Michele del Carso 48
Savogna d' Isonzo (Gorica)
Na vrhu Sv. Mihaela, v Italiji, nedaleč stran od slovensko-italijanske meje, že od leta 1870 mimoidoče z dobro hrano razveseljuje gostilna Devetak. V pristni domači gostilni pripravljajo tradicionalne slovenske jedi po modernih receptih, sami pečejo kruh, delajo testenine in vso zelenjavo naberejo na domačem vrtu. Svojo ponudbo so poimenovali jedilnik štirih letnih časov. Pomlad je čas za špargljevo juho z jajčnimi vlivanci, zvitke kuhanega testa s skuto, semeni in cvetjem osušenega divjega koromača. Med glavnimi jedmi pomlad prinaša kraške vampe s krompirjevo kremo, polenovko s polento, domačega zajca, mlado jagnje z gorskim šetrajem in govejo ribico po kraško. Poleti kraljujejo bučna tortica z žafranovo omako, sladoled divje zelene s pirejem črnih kraških oliv, ravioli z rukolo, borovničeve testenine in mlado kraško jagnje z dišavami in melancanino omako. Jesen prinese na mizo srnjakov pire s panceto in pomarančo, jajčni zavitek s svežo kozjo skuto in kraške bleke s skuto in dimljeno skuto. In da nas v mrzli zimi dobra hrana razveseli, v gostilni Devetak poskrbijo z golaževo juho, mlinci s kokošjo supeto, polenovko na žaru, s trilogijo purana, divje race in goloba. Zanimiva je čebulna tortica s slanino in porovo omako, srnjak s polento in borovnicami in pegatkina prsa v sladki slanini z dišavicami, morsko soljo in rdečim pirejem. In ko se naužijemo kulinaričnih dobrot enega izmed letnih časov, Devetakovi ”za povrh” predlagajo obisk kavarne Torinese ali slaščičarne Moby Dick.