I hjärtat av Goriška brd, i byn Medana, ligger Belicas hembygdsgård, där vi blir bortskämda med hemlagad Briška-mat som anpassar sig till det moderna sättet att äta. De gör och mognar sin egen prosciutto och annat kött i sin skinkfabrik, de producerar olivolja och vinäger i sin egen vinägerfabrik, de väntar på oss varje dag...
Medana 32
Brda
V osrčju Goriških brd, v vasici Medana, leži domačija Belica, kjer nas razvajajo z domačo briško kuhinjo, ki se prilagaja sodobnemu načinu prehranjevanja. V svoji pršutarni sami izdelujejo in zorijo pršut ter ostale mesnine, v domači octarni pridelujejo oljčno olje in kis, vsak dan nas pričakajo sveže pečene bombetke, doma pripravljeni njoki in rezanci ter domače vino. In ko se vse to združi v zanimivo pripravljenih jedeh, je razvajanje naših brbončic popolno. Za kosilo nam pripravijo rezance iz rdeče pese v špinačni omaki, polento z dimljenim kozjim sirom, rezance s pršutom in gobami, panceto na pireju, frtalje z belo polento, rezance z bučkami in lešniki, mineštro, njoke iz rumene buče, ocvrt pršut z belo polento, domače krače in še in še. Na domačiji še tako preprosto jed naredijo zanimivo in posebno. Rezance z melancani pripravijo tako, da rezance zmešajo z dušeno zelenjavo in vse to rahlo zavijejo v trakove melancanov, prej popečenih na žaru. Za konec naj ostane prostora še za katero izmed sladic domače gospodinje, pa naj bo to tiramisu, panakota, jabolčni zavitek, pita iz sezonskega sadja ali strjenka. Marsikdo se na domačiji Belica tako dobro in domače počuti, da bi najraje ostal še kakšen dan ali dva. Za tiste ponujajo prenočišča v osmih sobah in dveh apartmajih. Zjutraj nas bodo presenetili z zajtrkom, pri katerem nam pršut režejo pred očmi in kjer ne manjka domačega sira, skute, marmelade in sadja. Dan, ki je pred nami, lahko aktivno izkoristimo za jahanje, igranje golfa, ribolov in kolesarjenje, ali preprosto uživamo na domačiji, se v toplejših mesecih osvežimo v bazenu in se veselimo naslednjega obroka, ki bo vsekakor prinesel presenečenje.