Alldeles i slutet av Goriziakullarna, strax före gränsen, hittar vi den pittoreska byn Medana. Den är känd för alla för sin poesi och sitt vin, men den döljer också kulinariska specialiteter. Men vi kommer inte att köra tvärs över halva Slovenien för en snabb lunch eller middag, så de trollar fram en bit medana åt oss på Medana Inn i Ljubljana. för Brda-köket...
Cesta v Mestni log 3
Ljubljana
Prav na koncu Goriških brd, malce pred mejo, najdemo slikovito vas Medana. Vsem je znana po poeziji in vinu, skriva pa tudi kulinarične posebnosti. A vendarle se na hitro kosilce ali večerjo le ne bomo vozili čez pol Slovenije, zato nam košček Medane pričarajo kar v ljubljanski Gostilni Medana. Za briško kuhinjo velja, da je preprosta, a pestra, zanimiva in okusna. Brda so kulinarično stičišče furlanske in italijanske kuhinje, mednje pa se z ravno pravšnjo mero skuša vriniti pridih Mediterana. V Gostilni Medana ohranjajo briško izročilo, zato bomo predse vedno dobili sezonsko obarvane jedi iz odličnih domačih sestavin, ki jih zaznamujejo naravni in polni okusi. Letni čas je kralj v Medani, zato nikakor ne pričakujmo enakega jedilnika pozimi ali poleti, jeseni ali spomladi. Glede na trenutne kulinarične poudarke nam bodo v Gostilni Medana znali svetovati tudi o primernem vinu, ki se bo kar najbolje skladal s hrano. Privoščili si bomo lahko lahke testenine, rižote ter njoke, mesne in brezmesne jedi s skrajšanega jedilnika, kuharji pa nas bodo vedno presenetili s kakšno novo kulinarično domislico iz zakladnice jedi, ki so jih kuhale briške none. Za urbane ljudi, ki imajo malo časa, imajo v Medani pripravljena tri dnevna kosila ali hitri dopoldanski obrok, sladkosnede pa bodo presenetili s pestrimi dnevnimi sladicami ali pa s katero iz železne ponudbe, kot sta tiramisu z marelicami ali panakota.