Vi har nog alla stött på en bit möglig ost eller torkat bröd i köket. Så att vi inte längre drar upp näsan för sådana olägenheter kan vi helt enkelt lära oss hur vi förvarar maten på rätt sätt. Läs allt om hur, var och hur länge du förvarar frukt, grönsaker, bröd, ost, kött, ägg och örter.
Frukter
Banane, hruške, paradižniki och melon bodo najdlje ostali sveži (3-5 dni), če jih bomo neovite pustili na kuhinjskem pultu. Drugače je z jabolki, za katere je najbolje, če jih shranimo v predale v hladilniku, kjer bodo zdržali tudi do 3 tedne. V predalih hladilnika je najbolje pustiti tudi bär (sveže bo ostalo 3-5 dni) in pa grozdje v plastični vrečki, ki bo tako zdržalo 1-2 tedna. Avokado, slive, breskve och nektarine je najbolje pustiti kar na pultu, ko pa se enkrat omehčajo, jih moramo shraniti v hladilnik, kjer bodo zdržali do 5 dni. Citrusfrukter je najbolje shranjevati na polici hladilnika (do 2 tedna), če pa jih prepolovimo, bodo zaviti v plastiko ostali dobri še 2 dni. Prepolovljeno banano je najbolje zaviti v alu folijo, prepolovljen avokado pa bo v hladilniku zdržal še kakšen dan, če bomo nanj stisnili limono in ga ovili s plastično folijo.
LÄS MER: Att välja ekologisk mat har aldrig varit så enkelt
Grönsaker
V predalih hladilnika moramo zavite v plastiko shranjevati brokoli, zelje, korenje, cvetačo, kumare och prepolovljeno čebulo. Temna listnata zelenjava, zelen fižol, prepolovljen ingver, glava zelene solate och rädisor bodo najdlje ostale sveže (5-14 dni), če jih bomo v predal hladilnika spravili v plastično vrečko skupaj s suho papirnato brisačo. Potatisar v papirnati vreči lahko skupaj s čebulo, česnom in bučami, pustimo v temni shrambi tudi več mesecev.
Örter
Persilja och koriander bosta ostala sveža teden dni, če ju bomo zavreli v vodi in ju potem rahlo zakrita s plastično vrečko shranili v hladilnik. Podobno je z baziliko, le da lahko to pustimo kar na kuhinjskem pultu. Rosmarin och timjan bosta na polici hladilnika ostala dišeča dva tedna, gräslök pa bo ovit v vlažno papirnato brisačo in plastiko v hladilniku zdržal 5 dni.
Meso, ribe in jajca
Ägg ostanejo v hladilniku navadno dobra do dveh tednov, podobno pa je tudi z vsemi salamami och bacon, če jih v hladilniku pustimo zapečatene v plastiki. Skal och sveže ribe lahko v hladilniku zavite pustimo največ en dan, zamrznjene ribe in rakce pa v vakuumski vrečki tudi do pol leta. Färskt kött, fjäderfän och dimljen losos lahko zaprti v originalni embalaži v hladilniku ostanejo največ dva dni, zamrznjeni pa 3-6 mesecev.
Kruh in sir
Bröd lahko v vrečki brez zraka pustimo v zmrzovalniku 3 mesece, medtem ko bo na sobni temperaturi ostal svež kar 3 dni, če ga bomo pospravili v vrečko brez zraka in ga postavili tako, da bo na pultu stal navpično na odrezanem delu. Ost lahko ohranimo svež 1 mesec – toda le, če ga v hladilniku tesno zavijemo v pergamentni papir ter nato še v plastično folijo.
Anpassad och anpassad från:
buzzfeed.com