DIVJAČINA POD DIŠEČIMI SMREKAMI Do gostišča Mašun vozimo iz Ljubljane uro in pol. Avtocesto proti morju zapustimo pri Postojni, nato peljemo do Pivke, kjer zavijemo proti Knežaku. Cesta se začne vzpenjati in prehajamo na območje, poraščeno z gozdovi, na obronkih trat se odpre pogled na Notranjsko. ...
Knežak
DIVJAČINA POD DIŠEČIMI SMREKAMI Do gostišča Mašun vozimo iz Ljubljane uro in pol. Avtocesto proti morju zapustimo pri Postojni, nato peljemo do Pivke, kjer zavijemo proti Knežaku. Cesta se začne vzpenjati in prehajamo na območje, poraščeno z gozdovi, na obronkih trat se odpre pogled na Notranjsko. Gostišče Mašun leži na 1023 metrov nadmorske višine v stavbi nekdanjega gozdarskega doma. Pozimi v lovski in gozdarski jedilnici sprejmejo 100 ljudi, poleti pa na prostem pod dišečimi smrekami ravno toliko. Goste privabljajo s klobasami divjega prašiča in medveda, posebej okusna je divjačinska salama. Za zelo lačne pripravijo jelenov zrezek, pečenko divjega prašiča, medvedjo pečenko ali medvedji file z gobami. Posebej zanimiva po predhodnem naročilu so ocvrta rebrca divjega prašiča, jelena in medveda, v ponudbi ne manjkata nepogrešljivi divjačinski golaž in sladkobna divjačinska lasagna. Če vam divjačinsko meso ne diši, vam z veseljem pripravijo sojin polpet, rižoto ali njoke z gobami, vegetarijanski krožnik … Hišna specialiteta so palačinke mašun s flambiranimi gozdnimi sadeži, kepico sladoleda in smetano. Gostišče premore 13 dvoposteljnih sob, poleti si lahko izposodite kolesa, pozimi pa sta privlačna družinsko smučišče z vlečnico in sankališče. Vse bolj popularna postaja znamenita gozdna učna pot Mašun.