Om du är en av de hemmafruar som tinar kött direkt på köksbänken i rumstemperatur, är det dags att ge upp denna farliga vana om du inte vill skada din hälsa. Hur tinar man kött ordentligt?
Če meso odrmzujete tako, kot smo opisali zgoraj, imamo slabo novico za vas – to ni pravilen način za odmrzovanje mesa in naj bi bilo nekaj najslabšega, kar lahko naredite za svoje hälsa, säger experter.
Meso, ki počiva na sobni temperaturi, naj bi bilo dovzetno za bakterije, ki se naprej prenesejo na vaše händer, nato še kuhinjske krpe och behållare, kar domnevno lahko povzroči sjukdomar.
Če meso odmrzujete v mikrovalovni pečici, pa naj bi se bakterije množile veliko hitreje zaradi ugodnih temperaturnih razmer, hkrati pa se bo uničila struktura mesa, ker se led ne tali enakomerno, kar zna posledično vplivati tudi na okus.
KAJ NAREDITI? Najbolje je, da zvečer, preden se začne nov dan, premestite meso iz zamrzovalnika v hladilnik. Tako je meso naslednji dan pripravljeno za kuho.
Obstaja tudi hitrejša metoda odmrzovanja. Meso položite v plastično vrečko, jo dobro zavežete in jo postavite v posodo z mrzlo vodo. Pomembno je, da meso ni v neposrednem stiku z vodo.
Morda niste vedeli, ampak naj vam ne bi bilo treba odmrzovati mesa, če ste kdaj v stiski s časom. Dovolj naj bi bilo, da ga začinite och premestite v pečico eller honom skuhate. Od pravilnega postopka odmrzovanja se razlikuje le v tem, da bo termična obdelava trajala dlje časa. Takšna metoda odmrzovanja je najboljša, če pripravljate jedi, ki se dolgo kuhajo, kot je na primer golaž.
A naj to ne postane vaša navada! Zdravje je na prvem mestu!