Na obrobju Sorškega polja, v Retečah pri Škofji Loki, lahko najdemo nekdanjo staro vaško gostilno Pri Danilu. Prvič je bila omenjena že leta 1870, novo podobo je dobila leta 1961, še vedno pa predstavlja vez z bogato dediščino kulinarike in gastronomije, po katerima je bila gostilna znana že v ...
Reteče 48
Biskop Loka
Na obrobju Sorškega polja, v Retečah pri Škofji Loki, lahko najdemo nekdanjo staro vaško gostilno Pri Danilu. Prvič je bila omenjena že leta 1870, novo podobo je dobila leta 1961, še vedno pa predstavlja vez z bogato dediščino kulinarike in gastronomije, po katerima je bila gostilna znana že v preteklosti. Za to danes skrbita Dušan in Vesna Čarman; slednja ima med drugim naslov druge spremljevalke Delovega kuharja leta 2007. Dušanu in Vesni uspeva ohranjati staro loško kulinarično izročilo v sodobni obliki sezonskega prehranjevanja ter z izkušnjami, pridobljenimi v tujini. Predvsem gre tu za zakonitost počasnega prehranjevanja (slow food), ki sovpada s strokovnim svetovanjem o izbiri primernih vin. Kulinarična ponudba Pri Danilu je zasnovana na principu štirih letnih časov, sezon, predpriprava na dnevno kuhanje pa je jutranji obisk tržnice, saj odlična hrana zahteva tudi odlične sestavine, zato bo najbolje, da se prepustimo razvajati s počasnim scenosledom svežih okusov, ki jih v sami osnovi drži pokonci zasnova ali recept, ki so ga poznale že naše babice. Seveda pa slow food ne pomeni, da moramo za mizo sedeti pet ali šest ur. Filozofija temelji predvsem na kakovosti hrane in sestavin ne glede na to, ali dobimo predse šest jedi ali si privoščimo le krožnik loške mešte s tartufi, poleg pa kozarec belega vina.