fbpx

Recept: Andalusisk gazpacho - en idealisk maträtt för varma sommardagar

Andaluzijski gaspačo

De (för) varma sommardagarna närmar sig, då vi kommer att vilja undvika spisen som fan för att laga mat. Bara värmen kommer att döda dig, och matlagning bredvid varma kastruller kommer att vara ett riktigt måste, eftersom du blir lika röd i huvudet som en kokt krabba. Det är därför vi letade efter den idealiska rätten för varma sommardagar, som kommer att fylla dig, men samtidigt hålla dig borta från spisen - andalusisk gazpacho. Uppfriskande, näringsrik och kall spansk soppa född till sommaren, tillagad av säsongens grönsaker (färska tomater, paprika, kryddor,...) och bröd.

Če komu, potem gre zaupati Špancem ko gre za hrano primerno za vroče poletne dni, ko je razbeljen asfalt in so stene hiš v večernih urah tople kot radiatorji pozimi. Saj Španci so eni tistih, ki živijo v še bolj pasjim vročini kot mi, zato vedo, kako se ji zoperstaviti. Tokrat se bomo po pomoč zatekli k Andaluzijcem (južna Španija), ki iz paradižnikov, paprike, kumar, kruha in drugih sestavin pripravijo hladno in osvežilno juho gaspačo, ki so jo že v 12. stoletju pripravljali v Manči, kraju slovitega literarnega junaka Don Kihota. Temu je gaspačo z zajcem pripravljal njegov oproda Sančo Pansa.

Gaspačo lahko postrežete tudi v ohlajenem kozarcu.
Gaspačo lahko postrežete tudi v ohlajenem kozarcu.

Beseda gaspačo izvira iz latinske besede caspa, kar pomeni ostanki. Seveda tu ni govora o ostankih, ki so vam ostali od druge hrane, pač pa stvareh, ki jih skoraj vedno najdemo bodisi v shrambi bodisi v hladilniku. Tudi sicer je gaspačo ali gazpačo nekaj posebnega med juhami, saj ga postrežemo hladnega, celo ohlajenega. Ker gre za presno jed je ni treba kuhati, kar poleti ni le praktično, saj pomeni nič sklanjanja nad štedilnik, ampak nas zalaga s potrebnimi vitaminer.

Recept za andaluzijski gaspačo:

Ingredienser:

  • 500 g svežega paradižnika
  • 1 grön paprika
  • 1 gurka
  • 1,25-1,5 dl olivnega olja
  • 2-3 žlice vinskega/balzamičnega kisa
  • 3-4 vitlöksklyftor
  • 2-3 rezine belega ali polnozrnatega kruha
  • (morsko) sol

Jušni vložek:

  • 1 tomat
  • 1 grön paprika
  • 1 manjša čebula
  • 1 rezina kruha
  • 60 g pršuta
  • 1-2 jajci
Gaspačo in popečen kruh, to sta lepi par.
Gaspačo in popečen kruh, to sta lepi par.

Priprava andaluzijskega gaspača:

Kruh nadrobimo, prelijemo z nekaj hladne vode in ga pustimo namakati 30 minuter. Medtem očistimo, razsemenimo in na kocke narežemo papriko in kumaro, paradižnik razkosamo na četrtine, česen pa sesekljamo. Vse skupaj stresemo v sekljalnik, dodamo namočen kruh in prilijemo olje. Mešanico zmešamo v gladek, precej gost pire (če je pregost dolijemo nekaj hladne vode). Nato jo začinimo s soljo, okisamo in pokrijemo s prozorno folijo ter za minimalno 60 minuter (še bolje pa več) prestavimo v hladilnik. Tu lahko zaključite, a če želite zadevo speljati povsem do konca, vas čaka še nekaj malenkosti, točneje jušni vložek. K juhi gredo namreč odlično opečene kocke kruha, tanko narezana paprika, pršut (narežemo ga na krpice) in trdo kuhano jajce (narezano na drobne kocke). Juho servirajte v ohlajeni skledi (lahko tudi kozarcu), po možnosti lončeni, jušni dodatek pa ponudite ločeno, da si ga v juho vsak doda po lastnih željah (ponudite tudi gratinerad ost).

LÄS MER: Recept: Fläderpannacotta

Gaspačo lahko služi kot predjed, glavna jed ali pa jo postrežemo ob koncu obroka.

Med dig sedan 2004

Från år 2004 vi undersöker urbana trender och informerar vår community av följare dagligen om det senaste inom livsstil, resor, stil och produkter som inspirerar med passion. Från 2023 erbjuder vi innehåll på stora globala språk.